Leta i den här bloggen

lördag 16 oktober 2021

Världens mest aktuella blogg: Staffan Delins Blogg

 Staffan Delin är tyvärr död sedan något år. Men han har en blogg som lever: 

http://www.sdelin.se/

Jag ville bara lyfta fram den här. Sprida lite kunskap om den miljömässigt mest upplysta människa jag känner till. Han tar upp de flesta av de ämnen som idag diskuteras i vår ej så sakliga media.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ett utdrag från bloggen:

Naturens teknik och Människans

Staffan har så tidigt som i slutet av 1960-talet och framåt framfört “fundamenta” i böcker, föredrag, brevväxling och minnesanteckningar. Få, om ens någon, av de för vårt land tongivande ledarfigurerna (miljöministrar, statsministrar, opinionsbildare etc.) som Staffan försökt få att lyssna under de många årens lopp har tagit honom på allvar. Eller, kanske mer rättvisande, de har inte bemödat sig om att sätta sig in i problemen.
Staffan skrev boken
Naturens teknik och Människans (LTs förlag, Stockholm) 1982.

Följande citerar den internationellt kände professor Bengt Hubendicks, enligt min mening, lysande, anmälan av boken i GP 1982:

”De ekonomiska teorier som vi låter oss styras av har allvarliga brister. De tar inte hänsyn till de grundläggande naturlagar som beskriver beteendet hos materiens minsta byggstenar, och därmed också uppbyggnad och nedbrytning av de resurser som är förutsättningen för vår existens.
I Naturens teknik – och människans, beskrivs dessa naturlagar och konsekvenserna av dem. Här klargörs vad teknik och ekonomi verkligen är, vilket medför att många av våra mest omhuldade fördomar avslöjas. Vi betraktar t.ex. exploatering av naturresurser som produktion. När vi hämtar upp olja ur jordens innandöme säger vi att vi producerar olja, trots att vi egentligen endast förbrukar olja som alstrats i jorden. Vi skulle med samma rätt kunna säga att vi skaffar oss en inkomst då vi går till banken och förbrukar en del av våra sparade medel.
I boken presenteras grunddragen till en ny ekonomi. Denna utgår från att beteendet hos materian varken kan mätas eller styras med hjälp av pengar, eftersom det bara är människors beteende som kan påverkas med hjälp av dem. Vill man mäta verklig produktion och konsumtion, och verkliga kostnader, måste man använda ett rent fysikaliskt mått: information.
Staffan Delin är biokemist och har arbetat med läkemedelsforskning samt med energi- och resursfrågor. Han har varit expert i Energiprognosutredningen l 1974 och i naturresursutredningen 1981. Det är en mycket viktig bok, som skulle kunna ge vilsna människor verklighetsförankring… Beslutsfattarna har i sin okunnighet om naturlagarna, valt att belöna prestationer som innebär exploatering, förbrukning och söndermalning av naturresurser. Därigenom har en sådan verksamhet blivit förment lönsam och samhällsnyttig.
Kanske kan man nu börja skönja ett visst intresse i den ganska livliga klimat- och miljödebatten - om man är optimist. Men nog inte, snarare gäller, med hänvisning till och travestering av titeln till Erich Maria Remarques bok om första världskriget ”På Västfronten intet nytt”:
”På denna front är det, trettiosju år senare, intet nytt.”

Sigtuna i november 2019
Gustaf Delin

Inga kommentarer: