Leta i den här bloggen

onsdag 27 oktober 2021

Forntid och framtid

Människan har, i from av neanderthalare eller homo sapiens, funnits i cirka 5-600 tusen år, varav  neanderthalare står för merparten. Enligt de flesta forskare tog sig inte homo sapiens ut ur Afrika förrän för 4-50 tusen år sedan, medan neanderthalarna höll sig mestadels i de kallare norra delarna av planeten. Vissa möten skedde dock eftersom vi har några procent DNA gemensamt. 

Huruvida neanderthalarna byggde städer eller stater får vi låta vara oklart, men troligen inte. De hade ju lite större hjärnor än oss vilket kanske medförde att de inte var så dumma? Hur som med detta så dog merparten av neanderthalarna ut i samband med att de bytesdjur de levde av dog ut. Detta hände vid den senaste istidens utbrott för cirka 40 tusen år sedan. Kanske var denna i sin tur orsakad av ett större kometnedslag, men spår saknas. Men jag tror inte för ett ögonblick på teorin om att någon eller några homo sapiens skulle varit kapabla att orsaka någon större skada på ens en enda neanderthalare. 

Men vad var det som gjorde att neanderthalarna kunde leva och spridas i hundratusentals år? Ja dels var de få och de levde troligen i klaner som hölls ihop av en eller flera patriarker, vilket medförde att alla tog hand om varandra inom klanen. De delade på det de hade i vått och torrt. De bytte troligen kvinnor och män mellan klanerna, likt dagens naturfolk fortfarande gör. 

Neanderthalarna var hur som mycket väl anpassade till att jaga och döda stora bytesdjur likt mammutar och ullhårsnoshörningar, men mindre bra på att jaga små snabba bytesdjur, såsom älgar, hjortar och kaniner, Så när de stor bytesdjuren dog så dog även neanderthalarna ut.

Om vi då diskuterar lite kring dagens värld, vilken byggdes upp av dragdjur vilka behövde tillgång till gräs och hö som foder. Detta tog en stor del av jordens totala avkastning och höll nere den människliga befolkningen. Sedan hittade vi de fossila bränslena och befolkningen ökade till bortåt åtta miljarder på ett hundratal år. Det enda vi har behövt göra är att återinvestera några få procent av denna energi i dess utvinning och simsalabim har vi haft nästan obegränsat med energi. En traktor tar inget från åkern, den behöver bara matas med olja från långtbortistan. 

De flesta tar dagens tillgång till olja för fullständigt självklar trots att alla krig som världens mest krigiska nation (USA) beordrat, bara varit ett enda försök i att stjäla andras olja. USA gör ensamt av med en femtedel av planetens oljetillgångar. Vad som nu händer de närmaste åren är inte svårt att räkna ut. Utan den oersättliga oljan stannar våra oljebaserade ekonomier. Skulderna, som allt är byggt på, går inte att återbetala. Staterna kollapsar och vi, om några få av oss överlever, får återgå till det klansamhälle som allt började med. 

I dagens värld betalar vi varandra med våra skulder, eftersom alla pengar är skapade som skuld. I ett klansamhället kan ingen ställa ut några skulder eftersom ingen kan ta morrondagen för given. Alla kan bara leva i nuet. Medellivslängden lär gå ned till densamma som för tusentals år sedan, vilken var cirka 30 år.  Jakten på tak över huvudet, mat och värme blir varje dags syssla. Kunskapen i hur man skaffar sig dessa livsnödvändigheter blir nästa tids rikedom.