Leta i den här bloggen

tisdag 8 oktober 2019

Slutet för skifferoljan? Slutet för USA

Det är energi som driver världsekonomin och inte pengar som politikerna och ekonomerna fått sig inbillat. Vi får väl se vad som händer nu när lättlurade investerare drar sig ur USA,s skifferoljeindustri. USA påstår sig ju vara självförsörjande på olja, vilket likt allt annat, som kommer därifrån är en ren lögn. Produktionen uppgår till ca. 12 miljoner fat per dag minus konsumtion ca. 20 miljoner fat per dag. Det blir ingen självförsörjning av det, vilket till och med jag kan räkna ut.

Produktion 2018:  http://ravarumarknaden.se/usa-ar-nu-varldens-storsta-oljeproducent/

Konsumtion 2015: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_oil_consumption

Det finns visserligen nyare statistik men jag orkade inte leta mer. Någon försöker tydligen manipulera siffrorna eftersom de flesta webbplatser med trovärdig statistik "inte kan nås för tillfället"? Ja, ja NSA existerar väl inte för inte.

Nick Cunningham skriver på oilprice.com om hur många av de bolag som är inblandade i skifferoljeindustrin fått se sina aktier rasa under hösten med över 20 procent. Konkurserna har likaså ökat med 20 procent och andra lägger bara ned verksamheten när molnen hopas och låter investerarna ta smällen:

https://oilprice.com/Energy/Crude-Oil/Capital-Flight-Is-Killing-The-US-Shale-Boom.html

Återstår att se om FED börjar köpa upp skifferoljebolag för nytryckta pengar. Inget förvånar längre. Priset på olja lär vara lågt ett tag nu på grund av världsomspännande minskad ekonomisk aktivitet. I USA ligger det i skrivande stund på ca 50 dollar per fat och när bolagen behöver 80 till 100 dollar per fat för att verksamheten ska gå ihop så kan det inte gå mer än åt helvete. Men om oljepriset höjs så går vår konsumtionsekonomi åt helvete. Det är som Gail Tverberg skriver pest eller kolera, bara att välja.

Lågkonjunkturen är definitivt här och vi får väl se om det hjälper när nu centralbankerna återgått till att trycka ännu mer digitala papperslappar. Federal Reserv håller sedan 20 september på med tillföra sin balansräkning 75 miljarder dollar varje dag. Detta ska pågå till mitten på oktober. 75 gånger 30 dagar blir väl fortfarande 2250. Ja, ja trycka pengar sker numera under nya fina namn. Vad det heter denna gång kommer jag inte ihåg, men det betyder i slutänden samma sak, att trycka pengar. Någonstans går emellertid gränsen för vad som är trovärdigt vad det gäller penningens värde. Av dollarns köpkraft finns det bara 3 procent kvar sedan 2013 och något liknande gäller för de flesta av världens valutor.

Alla fiatvalutor har i historien förr eller senare gått åt helvete med totalt kaos följd och befolkningen blir lika snopna varje gång. Hur kunde detta hända? är den gemensamma kommentaren. Svaret är enkelt, man ska inte ge politiker tillgång till en tryckpress om man inte samtidigt kopplar penningmängden till något fast värde.

Men för att återgå till energin. Rysslands Rosatom har sedan 2007 byggt minikärnkraftsverk på pråmar. Två reaktorer producerar tillräckligt med värme och el för att försörja en stad med 100000 invånare. Samma kraftverk används tydligen i deras ubåtar och isbrytare, så erfarenhet finns. Flera länder i Arabvärlden är tydligen mycket intresserade av detta, bland annat då Saudiarabien. Det är inte svårt att kan ana nya konflikter i detta.

https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_floating_nuclear_power_station

Men i slutänden, vad hjälper det med mer energi när vi bara använder den till att fylla våra soptippar med avsikten att hålla igång en sinnessjuk ekonomi?






Inga kommentarer: