Leta i den här bloggen

måndag 14 oktober 2019

Börsen borde stigit idag

Det hände något konstigt idag. Marknaden har stimulerats med en exponentiellt stigande mängd nya pengar sedan 2008. Det mesta genom statlig eller privat skuldsättning via lån, men även genom att centralbankerna har stödköpt vad de kallar tillgångar, alltså statsskuld för det mesta.  Centralbankerna har även fått till uppgift av staten att se till att banksystemet fungerar. Det gör de genom att styra internbankräntan  mellan bankerna och när de inte litar på varandra träder centralbankerna in med likviditet.

Nu funkar inte det interna lånesystemet mellan banker i USA längre.  Ingen av dem vet vem som är på fallrepet, så där för tillför nu FED 75 miljarder dollar per månad till och med 10 november. Nä, visst ja till årets slut. Nä, visst ja tills mitten av nästa år. Sedan har de även lovat att med nytryckta pengar köpa statsskuld med 60 miljarder dollar per månad minst lika länge. Ovan på det meddelade Trump att ett handelsavtal var på G med Kina.

Man kan tycka att detta var mycket stimuleringar för att komma från ett FED som för någon månad sedan skulle börja höja räntorna. Jag väntade mig att den amerikanska börsen skulle sätta ett nytt rekord idag, men inget hände. Tvärt om så steg guldpriset och dollarn föll. Hjälper inte gratispengarna längre för att hålla börsen på ett bra humör? Eller håller FED på att tappa greppet om situationen? Eller har den så kallade marknaden genomskådat den bluff eliten håller på med? Eller har den amerikanska eliten förlorat hoppet om att Trump ska förlora nästa val, så de kraschar ekonomin för honom? Ja, nåt stort är på gång, vilket mycket väl kan bli i inledningen till den största depression vi någonsin har skådat och i så fall även FIAT-valutornas sista dagar. Köpt guld nån?


4 kommentarer:

Anonym sa...

Central Bank Issues Stunning Warning: “If The Entire System Collapses, Gold Will Be Needed To Start Over”

https://republicanfreedom.com/2019/10/14/central-bank-issues-stunning-warning-if-the-entire-system-collapses-gold-will-be-needed-to-start-over/

Anonym sa...

JONATHAN ALDRED on the Failings of Economics Education
https://www.youtube.com/watch?v=F-JrklAGMVA

ANDRE VLTCHEK on Why The West Is Awakening
https://www.youtube.com/watch?v=Xk07r0lfp5Q

Fan vet vad som pågår, en sak är säker det kommer att braka ihop, frågan är när det sker. Här är en gammal artikel, det har varit tyst om credit suisse sedan dess. Problem finns det gott om.

Gundlach: "Deutsche Bank Will Be Bailed Out But What About Credit Suisse"
https://www.zerohedge.com/news/2016-10-04/gundlach-deutsche-bank-will-be-bailed-out-what-about-credit-suisse

Farfar sa...

Att det kommer något "stort" inser allt fler, det svåra är att ge en tidsplan. Själv trodde jag allt skulle braka samman senast 2010-11 nån gång. Men Kinas skuldsättning efter 2008, centralbankerna tillgångsköp har lyckats skjuta fram problemet gång efter annan. Själv lyssnar jag på Egon von Greyerz som intervjuas av Greg Hunter här:

https://usawatchdog.com/financial-system-disappearing-into-black-hole-egon-von-greyerz/

Var noga med vilka ni än lyssnar på, det finns gott om troll där ute.

Farfar sa...

Jag glömde: Många pratar om den kommande ekonomiska krisen men ytterst få inser peakoil och dessa effekter. Men det är lätt att snöa in på ekonomin, även jag gör det. Googlade lite om nya oljefyndigheter på för en tid sedan. Nedgången är fruktansvärd. 2018 gjordes nya fynd på under 5 miljarder fat. Vi konsumerar över 32 miljarder fat per år. Detta kan inte pågå länge till och troligen var det bristen på billig olja som utlöste krisen redan 2008. Men att tillföra skulder kan beviseligen skjuta fram effekterna av peakoil en tid, men inte för evigt. Oljan har ingen ersättning som kan komma till undsättning innan britsen slår igenom på samhället. Inte en chans.

https://www.google.com/search?q=new+oil+discoveries+2018&sxsrf=ACYBGNQPvWZ4OCkQEI033F2DexpllsjGdw:1571343840591&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj50cD7j6TlAhWQpIsKHT9XDiQQ_AUIEigB&biw=1269&bih=641#imgrc=1h6Cj8FHBKGQdM