Leta i den här bloggen

söndag 20 januari 2019

Skifferoljan räddar världen, eller?

Vi som följer utvecklingen på energiområdet får ofta höra av våra politiker att vi ska fasa ut de fossila bränslena. Öh... såvida detta inte påverkar ekonomin, arbetstillfällen, den så kallade demokratin, det heliga flyget, statens skatteintäkter, osv, osv i samhällets kedja av självklara rättigheter, givetvis. Det är ju nämligen så att vårt samhälle inte drivs av pengar utan av energi, vilket borde vara självklart för alla, men så är inte fallet.

Sedan peakoil i den konventionella oljan inträffade, runt 2005, har tjärsand, NGL och skifferolja låga räntor och naiva investerare, hjälpt till att fylla bristen men hur länge till? Jag har inte lyckats hitta ett enda skifferoljebolag som gått med vinst ett enda år sedan utvinningen startade. Endast tack vare bristen på verkligt lönsamma alternativ har dessa bolag fått hedgefonder och andra så kallade investerare att investera i detta bottenlösa träsk. Nya investerare har hittills tillstött när de gamla tröttnat. Man inser att det är lätt att leka med andras pengar.

Statistik ljuger inte, en bild säger mer än tusen ord osv... Bloombergs bild får väl utgöra trovärdig källa om någon.



Skifferoljeutvinningen i USA har bidragit till att skjuta fram peakoils effekter i ytterligare ett antal år genom att tillföra cirka 5,5 miljoner fat kerogen om dagen. Den stora frågan är hur ska denna utvinning hållas igång vid nästa finanskrasch?

Om skifferolja, oljeskiffer, kerogen kan man läsa här:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Oljeskiffer

Jag ska påminna om att tron på att bara vi har elbilar så är vårt samhälle räddat. Elektricitet är inget som växer på träd eller faller ned från himmelen. Elektricitet produceras till skillnad från energi som bara kan omvandlas mellan olika former. Så bild över världens energiomvandling får man här:




Enligt Annie Lööf och andra kända drömmare ska de fossila bränslena fasas ut, hur det nu ska gå till om man tror att man samtidigt ska ha kvar konsumtionssamhället? Ett fat olja innehåller lika mycket energi som en människa förbrukar på tio år, till kostnad av 60 dollar. Tala om billig energi.










1 kommentar:

Farfar sa...

https://www.resilience.org/stories/2019-01-27/has-u-s-shale-oil-entered-a-death-spiral/