Leta i den här bloggen

lördag 17 november 2018

Lite tankar om guld och politik


Man får hela tiden, och från det mest oväntade håll, höra talas om guldets obefintliga värde och man kan stilla undra i vems intresse en del skriver om vårt penningsystem? MAn får höra att guld är en relik. Att det härstammar från en tid då vi inte var så upplysta som idag. Det är bara de rika som har råd att köpa guld. Att idag har vi ett annat samhälle, där man sitter bekvämt vid sin dator och betalar sin skulder med pengar som inte ens syns. Man kan inte äta guld eller än mindre svarva till en axel av det. Och så vidare.

Men det konstiga är då att alla centralbanker äger, leasar eller förmedlar guld. Guldet förvaras sedan oftast i stora mörka valv placerade i någon hemlig källare, bakom en stålbepansrad dörr, femtio, sextio meter under marken, i ett valv med väggar som vars tjocklek mäts i meter och utöver detta ofta vaktat av väpnade soldater.  Varför är det så när om guld bara är en värdelös metall, inte värd mer än en gammal rostig järnbit? Är det inte konstigt?

Varför köper Kina, Ryssland, Turkiet, Ungern, Indien, för att nu nämna några, så mycket guld som de kan få fatt i. Att de visserligen nu ska köpa, passar på så länge världsmarknaden är så riggad som den är, är däremot inget konstigt. Kina har även börjat använda sitt guld till köpa olja för, genom att koppla sin valuta, Yuan, till guld. Tänk att flera länder i mellanöstern kan tänka sig sälja sin olja för något så värdelöst som guld. I flera månader har Venezuela velat ha tillbaka sitt guld från Bank of England, vilka vägrat uppfylla kravet. Varför har inte framkommit, men spekulationen låter att det kanske inte finns kvar där längre? Många hemligheter omgärdar denna gula och så vackert blänkande metall.

Guld kan inte framställas på kommando. Guld kan inte av oss människor framställas alls, bara utvinnas, likt alla andra ämnen naturen tillhandahåller. Genom att grävas, raffineras, renas, smältas och stöpas till tackor kan guld bli till en vara att förmedlas mellan människor. Det är med andra ord förknippat med mycket arbete och stora kostnader att framställa raffinerat guld, vilket man inte kan säga om centralbankernas fiatpengar, dess digitala motsvarigheter eller om bankernas kreditpengar. 

Guld är vidare oförstörbart och kan därför lagras i oändliga tider. De finaste smycken som finns framställs oftast av guld. Vill man ersätta sitt lagrade guld sitt lagrade guld går det åt samma arbete igen för dess framställning, vilket då förklarar dess värde! Guld hade inte haft sitt värde om det inte varit en mycket eftertraktad vara. 

Allan Greenspann sa en gång att guld är pengar. Vilket givetvis var före han blev chef för Federal Reserv, sen blev han tyst i detta. Att sedan allt guld som någonsin brutits finns kvar är ingen nackdel för dess värde. Är det inte istället så som Murray Rothbard säger, att guld är en mätare på pengar, eftersom guld bara finns i en begränsad mängd och därför har behållit sin köpkraft genom årtusendena.Ända till långt in på 1990-talet reglerades skulder mellan länder med hjälp av guld, vilket skeppades, såsom skuldreglerare, över haven till olika staternas välbevakade förvaringsplatser. 

Man får höra att det finns för lite guld för att det ska kunna mäta sig med den mängd pengar som existerar idag, men detta kan ju enkelt regleras genom att dess värde skriva upp i förhållande till fiatvalutornas inflation, vilket skett varje gång våra fiatvalutorna kollapsat. Stater är bra på att trycka pengar, vilket måste ske eftersom räntan inte finns med i skuldbeloppet när pengar skapas genom att bankkrediter beviljas. Att kreditmängden växer exponentiellt regleras genom krascher på de så kallade marknaderna där de invigda i förväg får veta när nästa krasch är planerad.

Ovanstående förklarar kanske varför staternas företrädare är rädda för guld, det går nämligen inte trycka guld till skillnad mot fiatpengar. Guld är en hållhake på både giriga bankirer och deras medlöpande klåfingriga politiker som, vill hålla sina utlovade löften till sina lättlurade väljare, genom att manipulera inflationen och deflationen. Guld är den vara som har utgjort bytesmedel i tusentals år och som åter kommer att bli det i en framtid om nu vårt samhälle mot förmodan skulle bestå.

Politiker, bankirer och deras betalda lakejer hatar guld eftersom det inte går att inflatera guld. Så att hoppas på att de ska utse guld till att utgöra basen i deras tilltänkta digitala globala valuta är att drömma om för mycket. Men de kan bli tvingade till det om Ryssland och mellanösterns oljeförande länder enas om att bara sälja sin olja för guld i stället för snart värdelösa papperslappar.

De pengar staterna och deras lakejer bankerna framställer har som sagt inget inneboende värde. Dess värde ligger i att skuldtagarna världen över ska kunna betala tillbaka sina påtagna skulder i en exponentiellt ökande takt. Idag räcker det med ett mindre strömavbrott för att göra deras stora delar av deras pengar obrukbara. En kraftig soleruption skulle göra dem obrukbara för alltid. 

3 kommentarer:

Farfar sa...

https://www.rt.com/business/412546-china-russia-gold-standard-dollar/

Mer och mer guld lämnar västs kassavalv. När dollarn slutligen kollapsar så blir det inte, Ingves påstådda dröm, e-kronor som tar över utan en guldbaserad valuta i någon form. Hur vet jag ännu inte, så får väl vänta och se vad de stora pojkarna bestämmer.

Anonym sa...

Inte mycket nytt, men intressant och förvånande bra för att vara P3
https://sverigesradio.se/avsnitt/1199141

Farfar sa...

Det myndigheterna och deras allierade håller med sprider sig i alla fall.