Leta i den här bloggen

lördag 17 november 2018

Teven, styrd av konsumtionssamhället.


Vårt självklara samhälle hotas idag från alla håll, trots politikernas löften om att det inte ens finns tillstymmelsen till orosmoln. Att ens nämna en eventuell räntehöjning för våra överskuldsatta bostadsägare är som att boxa dem i magen. Man blir betraktad med ytterst misstänksamma blickar och får sitta själv i någon oupplyst hörna på släktkalasen.

Men det är inte bara självklara räntehöjningar som inte får omnämnas. Att ta upp de stora riktigt stora problemen som våra kommande energiproblem eller överbefolkningen vågar ingen jag känner ens nämna offentligt. Detta beror inte på att det är svårt att ta reda på sanningen om peakoil. Att olja är en lagrad energikälla vet väl nästan en gris? Trovärdigare personer än ASPO,s grundare Collin Campbell och Kjell Aleklett får man väl leta efter och inte pratar de i egenintresse heller. Sen kan man ju lägga till Charlie Hall och Jean Laherrere så blir listan ännu komplettare.

Världens befolkning ökar med bara 0,7 procent om året. Det kan ju tyckas vara ingenting men om detta fortsätter står vi med en fördubblad befolkningsmängd om 100 år och en fyrdubblad om 200. Nemas problemas? Eller? Albert Bartlett har en alldeles lysande föreläsning om exponentiell tillväxt som finns att lyssna på, helt gratis till och med. Världen översvämmas idag av lättillgänglig gratis information. Allt är förvisso inte sant, men det går oftast relativt enkelt att kolla källorna och i vems intresse informationen sprids.

Teven skulle kunna sprida kunskap i dessa ämnen, men den har väl hela tiden bara varit till för att vilseleda folket med statens goda minne, så att de inte ska se vad eliten håller på med? Bröd och skådespel för (det korkade) folket och makt åt kejsaren, sa Julius Cesar. Ungefär samma som titeln på Reinfeldt bok, ”Det sovande folket” och vilken kategori han räknar sig till, behöver jag väl inte nämna?

Teven är bara ett av de medium som skulle kunnat användas till att sprida kunskap om det energifattiga samhälle som måste komma när de lagrade depåerna av energi och råvaror når sin självklara peak. Men då är det för sent att ställa om samhället. Då kan vi bara efter bästa förmåga anpassa oss till den då påtvingade omställningen.

Då kommer den energi som skulle kunnat hjälpa till med omställningen att vara dyr, eller omöjlig att få tag i. Redan idag hålls den upphaussade amerikanska skifferoljan under armarna med hjälp av rena lurendrejarmetoder. Nya lättlurade investerare bidrar med pengar och om dessa inte räcker, så finns ju alltid Fed. Men vad att vänta i ett land ägt och bebott av en befolkning vars största dröm är att så snabbt som möjlig bli rik. Synd bara att vi har blivit pålurade samma dröm. Att äga skulder bara en rikedom så länge resurserna räcker till för skuldernas återbetalande.

Men tankar lika ovanstående får inte nämnas i vare sig finare eller fulare salonger, vare sig av oss kufar eller ens av våra professorer, trots bevisade fakta. Agendan som i stället gäller är att roa sig medan man kan. Varför tänka på framtida generationer, man lever ju bara en gång. Att belåna huset för ytterligare kunna skryta inför grannar och bekanta om den senaste veckoturen till andra sida planeten.

Om det mot förmodan skulle sändas något program i ovanstående ämnen så är det mitt i natten när nästan alla sover för att orka med att producera mer meningslösa ting under nästa dags 8-timmarspass så att våra soptippar fylls på i en takt som ökar sysselsättningen. Även sopgubbar måste ju ha något att göra. Eller att förvara andras uttråkade småbarnsföräldrarnas alster, så att de inte slår ihjäl sig.

Nästa tilltänkta omöjliga dröm är ju då den om medborgarlönen. Vi är ju så duktiga, så varför ska vi behöva jobba? Staten kan ju bara trycka lite pengar, betala ut en del i medborgarlön och få tillbaka lite i skatt. Sen är det happydays igen. Hurra, Hurra! Framtiden är här! Man kanske skulle börja rösta igen? Det låter ju lovande.

Inga kommentarer: