Leta i den här bloggen

måndag 13 november 2023

Så är det då igång

Nu har så det stora kriget om världens viktigaste råvara börjat. USA har inlett kriget om vem som ska kontrollera den sista oljan. Världens enda oumbärliga land. Demokratins och rättvisasans hemvist på jorden. Ja tänk att vår civilisation har begåvats med något sådant. Jag undrar hur världens skulle sett ut utan sådana som Buch, Nixon, Truman (han som smällde av de första atombomberna) och andra oumbärliga stjärnor i den amerikanska administrationen. 

USA är landet som konsumerar över en femtedel av världens utvunna olja. De säger själva att de är självförsörjande på olja, men ljuger lika mycket om detta som i allt annat. Dess "oljeproduktion är cirka 12 miljoner fat per dag och dess konsumtion är över 20. (De räknar in den olja de raffinerar åt andra i sin produktion så att siffrorna ska se bättre ut.)

Vissa tror att olja nybildas, vilket den gör. Det nybildas cirka 500.000 fat per år har det beräknats av vissa geologer. Men då den globala förbrukningen ligger på över 31.000.000.000 fat per år så förslår inte 500.000 så särskilt långt. Ja, det är många nollor, nästan lika många som tror på ellastbilar, elflygplan, biobränsle, vätgasbilar. Jag tror på flygande rosa elefanter. Grannen säger att han såg en en gång.

Det var lite ljug, men peakoil har passerats, både enligt Aleklett, Colin Campbell och IEA, m.fl. Jag skrev och läste mycket om peakoil för en si sådär tio femton år sedan, men man blir bara ovän med folk om man pratar om så obehagliga ting. Ja ni vet saker som att oljan håller på att ta slut, att penningsystemet kommer att kollapsa, att vi är för många på vår lilla planet, att vi har för lite odlingsbar mark, exponentiell tillväxt och andra orimligheter.

Hur som, det kan inte ha varit svårt att tutta eld på araberna i Palestina, fyllda hat som de har all rätt till. Netanyahu var ju igång sedan långt tidigare och beväpnad sedan länge. Bara att ge dem lite av de vapen som officiellt var avsedda för Zelensky`s anhang till araberna och så var krigandet igång. 

Nu gäller det att sprida kriget till Syrien och Saudiarabien lite kvickt innan fredsmäklarna får fria fötter. Det sistnämnda landet har ju visat intresse av att bli medlem i Brics-länderna och vill sluta sälja sin olja för dollar, vilket USA säger sig skulle se som en ren krigsförklaring. Det amerikanska krigandet i Syrien, Libyen, Irak har ju redan pågått i några år. Det är inte säkert att USA vågar sig på Iran och i nuläget absolut inget krig med Ryssland eller Kina, då skulle USAs högsta punkt ligga 1000 meter under havets yta. Det finns tydligen religiösa falanger i USA som tror att om de bombar Ryssland en grushög och de själva går under på samma vis så kommer Jesus och skickar de rättrogna till himmelen. Tydligen.

Men läget är hur som spänt och de stora makterna lurpassar på varandra. Kina har krigsfartyg i östra medelhavet och utanför Persiskaviken. Ryssland har sina Kinzhal-missiler och andra domedagsvapen redo över Svartahavet och likt USA ubåtar i området och knähunden England försöker väl hjälpa husse. Det välbeväpnade Turkiet stödjer palestinierna, i alla fall just nu. Ryssarna säger just nu varken bu eller bä, utom att de på begäran hjälper Syrien. Det kan hetta till ordentligt, så det är nog bäst att inte säga nåt.


1 kommentar:

Anonym sa...

A $250 Million War Game and Its Shocking Outcome

https://internationalman.com/articles/a-250-million-war-game-and-its-shocking-outcome/