Leta i den här bloggen

tisdag 19 september 2023

CBDC

   Positiva Pengar hade idag ett webbinarium som handlade om att digitala centralsbankspengar skulle vara mindre miljöfarliga än dagens metod att bankerna skapar krediter. Det finns mycket att säga om banker, krediter och CBDC, men att dess kreditskapande skapande skulle vara kopplat till någon miljöpåverkan har jag mycket svårt att tänka mig. Men om en tillräckligt tjatig nationalekonom får tjata tillräckligt länge så kanske en halvsovande lyssnarskara håller med honom, till slut?

Tydligen har jag missat de två webbinarium Positiva Pengar haft förut, som då handlat om problemen kring CBDC. Detta hade varit mer intressant för min del. CBDC  skapande och tänkta användning är till för att staterna vill ta tillbaka makten från bankerna, vilket kanske kan verka rimligt. Men detta ger staten en total makt över befolkningen där en persons minsta utgift kan avläsas i personens kontoutdrag hos centralbanken. Kontots registrerade utgifter ger den elit som styr vårt samhälle möjlighet att stänga av sådana personer, som har en kritisk inställning till samhället eller dess styrande, från deras pengar. 

Agustin Carstens (chef BIS) förklarar här: https://www.youtube.com/watch?v=rpNnTuK5JJU att idag kan inte centralbankerna se vem som använder en 100 dollarssedel, men med CBDC är detta i en framtid en enkel sak.

Den stora skillnaden på att centralbanken ställer ut krediter och att bankerna idag gör det samma, är att centralbanken via sina statliga ägare och dess elit skriver lagarna och har våldsmonopol! Denna makt saknas hos bankerna. Den lilla gnutta av demokrati som finns kvar idag, jämfört med tiden fram till före Sverige kristnades, (1000 år sedan) lär försvinna helt i och med införandet av CBDC. Staten kan efter införandet, in i minsta detalj följa hur, varför, hur och när deras pengar används i ekonomin. 

Många tror att problemen i dagens samhälle är kopplat till hur våra pengar skapas. Men detta är ett passerat stadium i vår globaliserade värld. Pengar kan skapas hur enkelt som hest, vilket tydlig avspeglas i en ökande inflation. Det finns ingen brist på pengar, det är en sinande tillgång på billig energi som är problemet.



Inga kommentarer: