Leta i den här bloggen

torsdag 5 maj 2022

Förbud av rysk olja

USA vill nu fimpa Europa för sin egen vinning. Skräckfiguren, som kallar sig EUs ledare vill förbjuda rysk oljeimport, både råolja och destillat, före årets slut. Hur EU ska få tag i den olja om kommer att fattas förklaras inte. Samtidigt ökar USA sina inköp av rysk olja, trots att de har infört så kallade sanktioner mot samma olja. Detta är ett mycket skumt politiskt spel som går över allt annat i dagens värld. Att USA behöver en massa olja, som de inte har själva, det står helt klart. Men varför ryssarna säljer till sin värste fiende förstår inte jag. Ryssland har inget behov av att sälja sin olja till väst, Kina, Afrika och Sydostasien köper allt de kan få fram, eftersom världen totalt lider av oljebrist så här efter peakoil. Är det någon som kan förklara, så gärna för mig.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ryssland säljer olja till USA för att därigenom slå in ytterligare en kil mellan USA och Europa.

Farfar sa...

Skulle det kunna vara så, kanske? Men Europa har inget kvar att gräla om, utom då en snart försvunnen marknad för tillväxtekonomin och vad den nu kan vara värd?

Farfar sa...

Kan det vara så att Ryssland och USA har gjort en deal med ryssarna om Syriens olja? Vilket i så fall skulle innebära att USA lämnar Syrien och dess oljefält i fred, mot att de får köpa olja av ryssarna?

Anonym sa...

Putin har sagt i interjuver att Ryssland inte vill ha ett destabiliserat USA, ett land i sönderfall fullt av kaos är farligt, med tanke på USA har en gigantisk militär med kärnvapen. En nation i det tillståndet är farlig, kanske är det ett val mellan pest och kolera, fortsätta leverera olja.

Vad Gäller Ukraina, det finns analytiker som skrivit om stora gas och oljefyndigheter i östra Ukraina, vad det därför EU ville ha med Ukraina i EU
för att miska beroendet från Rysk olja och gas, man ska lägga på minnet att Tyskarna satte full fart mot Ukraina under andra världskriget för att lägga beslag på oljefälten, kanske var det EUs agenda att ge Ukraina EU medlemskap för att lägga beslag på gas o olja till sin egen energi försörjning. Den dörren är stängd nu.

Ibland undrar jag om det hela är en enda stor teater för att distrahera folk från att se vad som pågår med ekonomierna i väst som är påväg mot en katastrof.

Vad ska man tro,det får tiden får utvisa.


Farfar sa...

Det där med ett ostabilt USA låter rimligt :)

Vad gäller ej exploaterade oljekällor så finns de kanske i någon EU-politikers drömvärld. Ukrainas oljekällor som fanns i Svarta Havet är nedlagda sedan länge. Se Colin Campbell, Kjell Aleklett, ASPO, IEA, EIA. Råoljan peakade redan 2005-06 och den totala peaken för alla flytande bränslen (råolja inklusive amerikansk skifferolja och LNG) skedde troligen 2018. Det kan finnas större oljefyndigheter vid Arktis, men vad blir i så fall priset på att få upp dem? Brasiliens geologer var överlyckliga för ett tiotal år sedan. De sa sig ha gjort ett mycket stort oljefynd utanför kusten. Men oljan finns kvar där ännu och lär så förbli. Hittills har inga försök gjorts att utvinna den. Den finns nämligen 15000 meter under havsytan och är på cirka 15 miljarder fat, vad jag minns. 15 miljarder fat låter mycket, men är bara en piss i havet om man vet att världens länder förbrukar över 100 miljoner fat per dag.