Leta i den här bloggen

söndag 13 mars 2022

Rysslands val

Det som händer om ett tag, då händelserna i Ukraina har lugnat ner sig och krigandet är slutfört kommer de ryska myndigheterna att se till, med hjälp av sin militärpolis, att styra upp saker och ting i Ukraina och utföra rättegångar mot de värsta krigsförbrytarna, så tror jag att Ryssland har fått nog av västvärlden. De kommer att sluta använda dollarn och andra västerländska valutor över huvud taget. De vänder sig österut, mot Indien och Kina.

Om Europa vill köpa gas av Ryssland efter detta så blir det på ryssarnas villkor, inte USAs eller EUs. Men vill ryssarna ens göra affärer med någon som är totalt utfattig. Ryssland skapar troligen en ny centralbank och en ny valuta tillsammans med de övriga Brics-länderna och man kommer inte att behöva vänta länge på att andra länder i världen vill ansluta sig. Kanske USA också vill ansluta sig efter hand, om det finns kvar ? :) 

Den som sedan vill köpa olja, gas eller kol av Ryssland får vackert betala för den med denna valuta. Om Ryssland vänder sig mot öster försvinner tillgången till bortåt hälften av Europas fossila bränslen vilket USA inte har någon chans att hitta ens bråkdelen av ersättning, till och vem har sagt att USA ens bryr sig. De har troligen nog av egna problem. Se bara vad det blev av med alla löften till Ukraina. Ukraina blev till slagpåse för ryska styrkor och en av de stora vinnarna på kriget, USA, behövde inte skicka en enda soldat till fronten.

Om detta händer i år efter halvårsskiftet så hinner inte EU fylla på sina gaslager inför nästa vinter. Jag vet inte hur stora lager av olja och kol det finns inom EU, men jag tror inte att det rör sig om mer än om några månaders förbrukning, om allt körs på som vanligt. De viktigaste områdena är väl ändå diesel till lastbilar och traktorer. Personbilstrafiken blir ransonerad från dag ett. Länder som är utan både kärnkraft och vattenkraft, såsom t.ex. Grekland, blir helt enkelt utan el. Inte ens en egen i bilen medförd laddstolpe till elbilen hjälper då :)

När detta hänt väntar en annan värld. Västvärlden, i alla fall Europa, blir då på ett enda ögonblick både avindustrialiserat och väldigt lokalt. Börsen, obligationsmarknaden och husbubblan exploderar med historiska förluster för de så kallade investerarna. Att ens röra sig utanför gångavstånd fungerar bara för en kort tid. Bristen på både energi och reservdelar till det mesta kommer att slå hårt. Hunger och svält blir den nya vardagen, kort sagt kommer de flesta dö av svält och sjukdomar under de första månaderna. Endast de som varit mycket väl förberedda med fulltäckande lager av mat och vatten kommer att klara av den första vintern. Bara något så självklart som mat till lilla vovven kommer snabbt att saknas och frågan är väl om inte vovven själv ganska snart blir till mat. 

Så sent som på 40-50 talet bodde 90 procent av Sveriges befolkning på landet och bortåt hälften av alla dessa hushåll var helt självförsörjande på mat. Det som saknades så som  mjöl, socker, salt, sill och spik, såldes av den lokale handelsmannen. Potatis, fläsk, bröd, nötkött, ägg, fanns i ladugården. Jakt och fiske stod för en stor del av landsbygdens mathållning. Pengar var det inte så stort behov av. Om nöden blev stor kunde i värsta fall byta dagsverken mot mat och husrum nästan överallt. Det var alltid något som behövde lagas eller byggas. Kringvandrande hantverkare sökte kunder på landet, fick ibland lite pengar, men fick oftast nöja sig med att bli betalda i natura.

Så kallade luffare hade med sig olika varor såsom sytråd, metkrokar, kondomer och andra eftertraktade varor att byta mot kvällsmat, frukost och eller en övernattning på loftet över huvudet på höns, kor och grisar. Inte mycket kan tyckas, men vänta bara. Nu finns det inga ladugårdar att övernatta i längre och var tar vi vägen då om vi väljer att fly det kommande kaoset i städerna till landet i tron att där är det bättre? Befolkade!!! ladugårdar är sällsynta nu för tiden.

Den som blir deprimerad av ovanstående rader borde vaknat upp inför det uppenbara långt tidigare. Inte många system växer exponentiellt till mer än sju dubbleringar, sen får politiker och ekonomer säga vad de vill.






3 kommentarer:

Anonym sa...


Reset in Ukraine with Karel van Wolferen

https://tube2.solari.com/videos/reset-in-ukraine-with-karel-van-wolferen-1080p-hls/

Farfar sa...

Jag brukar följa The Solari Report och jag har henne i blogglistan, men jag får ingen uppdatering från hennes blogg. Jag har försökt flera gånger, men det funkar inte.

Det var en trevlig professor, hans forskning visar samma som jag har sagt och då kan han ju inte ha fel:)
Jag ska lägga in detta som ett ett nytt inlägg så att även de som inte läser kommentarerna kan lyssna.

Farfar sa...

Jag har streck-lyssnat på hela en gång, men ska lyssna minst en gång till. Sedan är det bra att lyssna en tredje gång och då skriva upp lite tider då de pratar om det mest intressanta.