Leta i den här bloggen

måndag 14 mars 2022

Medias sanningshalt

Medias stora uppgift i vårt samhälle har historiskt varit att kritiskt granska makthavarna. Detta har liksom rättfärdigat medias roll och till stor del förhindrat statseliten att göra som de vill mot folket. På sextiotalet hade till och med de nutida blaskorna Expressen och Aftonbladet trovärdiga artiklar. Detta är numera helt borta, nu handlar det mesta om Pernilla Wahlgren eller hennes släktingar. 

I den statliga kanalen SVT verkar det som om inga nyheter som berör världsläget får skrivas om förrän efter att USAs presidentkansli har öppnat. Eller är det Pentagon? Allt ska granskas på andra sidan havet så att det passar in den rådande agendan. Samma enhetliga nyheter överallt oavsett från vilken land eller nyhetsbyrå det påstås komma. Medias skitstövlar försöker fördumma oss vanliga skitstövlar. 

Om en nyhetsbyrå skriver skit om Assad så gör alla det. När någon får order att skriva om Iran så gör alla det. Kinas Huawei var på hela medias läppar ett tag. Varenda löpsedel innehöll något om Huawei, tills de blev portade från hela västvärlden på grund av något påstått spionprogram  som aldrig kunnat bevisas. 

I en enda radda har ledningarna i Irak, Iran, Syrien, Libyen, Kina, Jugoslaven, Vietnam, Nordkorea, Yemen och några till varit odemokratiska eller kommunistiska och sålunda utgjort ett hot mot den så gudabenådade västvärlden. Mycket av detta är givetvis ett försök av USA att få oss okunniga att gå med på utökade vapenköp från deras enda kvarvarande industrisektor. 

Men media försöker med stor framgång att göra flertalet av oss till ett gäng lala-figurer liknande de mest fanatiska melodifestivaltittarna. Knappast någon tar sig tid till att undersöka, eller ens minnas vad som utspelas i det forna östblocket efter dess fall 1991. Putins varningar 2007. Kuppen och morden på Maidantorget i Kiev 2014 är glömt. Victoria Nulands stöveltramp "Fuck The EU" är som bortblåst ur folks minne. För att inte tala om  allas våran Carl Bildt som var först på plats, bland västs dignitärer, till att gratulera Turtjynov till presidentskapet. Behöver jag nämna att Calle är ordförande i den svenska delen av Atlantic Council och vice ordförande i den europeiska. Han är även ett lättfångat intervjuoffer till nyhetsredaktionerna i statliga SVT. Tyvärr har han tagit bort möjligheten till att kommentera i sin blogg. Det finns även krig med följande svält, sjukdomar och elände  om media gärna glömmer i dessa tider, De flesta verkar härstamma från amerikanska intressen. 

Just nu består vartannat ord i nyhetssändningarna av antingen Putin eller Ukraina eller Ryssland. Till och med efter två års evigt tjat om coronasjukan så har den sparkats iväg till glömskans hörn. Totalt tyst! Det är som vanligt allt eller inget. Det finns väl knappast ett sjukhus kvar för Ryssarna att bomba i Ukraina, om man ska tro SVT, samtidigt som man kan läsa att det går dåligt för Ryssland. Snart har de förlorat kriget mot nazisterna, ursäkta Ukrainarna, men fortsätt skänka pengar och skicka vapen. Tror ni att Berth Karlsson har startat en insamling månne? Han brukar hålla sig framme om det luktar pengar.

Inga kommentarer: