Leta i den här bloggen

onsdag 28 juli 2021

Inflation och råvarubrist

Bengt Randers på ASPO hade idag upp ett intressant inlägg med två filmer av Chris Martenson:

 http://www.asposverige.se/2021/07/chris-martenson-om-peak-oil-och-inflation/

Den första handlar om den kommande bristen på olja och konsekvensen av att det går åt mer och mer energi för att utvinna denna olja. Helt enkelt EROEI (Energy Return On Energy Invested), formulerad av Charles Hall. Nu börjar investeringarna i nya oljefyndigheter att knaka i fogarna på grund av brist på objekt att investera i. Skifferoljan har ju hållit igång de mest blåögda investerarna de senaste åren och flera stora hedgefonder har förlorat tiotals miljarder dollar genom att spekulera i denna verksamhet. Det är ju alltid lätt att spekulera med andras pengar. Chris varnar i videon för stigande råoljepriser redan nästa år. Gail Tverberg (Our Finite World) säger tvärt om, priserna på olja kommer att sjunka! Men troligen menar hon långsiktigt. Jag tror priset kommer att först öka och sedan sjunka eftersom inte världsekonomin trots allt inte orkar med ett högt energipris. Ja, ja, den som lever får väl se? Ett är säkert, vår ekonomi drivs av olja och de övriga fossila bränslena till åttiofem procent och inte av fria de fantasier som vi blir presenterade med.

I del två talar Chris om den begynnande inflationen och medborgarlönens orimligheter, vilket är intressant nog för många. Men det har ju redan bevisats av Zimbabwe att det inte funkar att trycka pengar i all oändlighet. Man kan rädda bankerna och staterna, ibland, men inte för evigt. Pengar är ju menade till att användas vid handel så vem ska den, som tillverkar de produkter vi behöver, få för belöning om det enda konsumenterna behöver göra är att ligga hemma på soffan. Medborgarlön är en utopi och i vårt öppna samhälle som är totalt uppbyggt kring konsumtion och handel en fullständig orimlighet.  

Men Chris pratade även om den kommande och pågående på bristen råvaror och då särskilt koppar. Denna metall skulle ju användas i alla de elbilar som snart ska översvämma planetens gator och vägar. Även solceller, vindkraftverk och all slags elöverföringar är totalt beroende av tillgång till outsinliga koppargruvor. 

Jag har, likt Klaus Schwab (WEF), inget svar på vad som driva industrisamhället vidare, sedan må han prata hur mycket som helst om den fjärde industrirevolutionen. Utan en ny typ av billig energi blir det inget av den revolutionen! Jag har följt detta utvecklingen inom energiområdet sedan början av 2000-talet och penningsystemet sedan 2006 då Fredrik Reinfeldt höll sitt tal om det moderna samhällets utveckling dess självklart fortsatta tillväxt. 31 gånger nämner han ordet tillväxt! Jag brukar, när jag grälar med omgivningen, dra upp hans floskler som det mest idiotiska jag någonsin hört. Men vad är det att vänta från en politikerbroiler enbart utbildad inom tungomålsföring och ekonomi. Men vad att vänta när lata väljare blir matade med lögner av samma elit som styr både politik, media och ekonomi. Allt i demokratins namn.



3 kommentarer:

Anonym sa...

The Role of Central Banks in the COVID Crisis - Prof. Richard Werner & Catherine Austin Fitts

https://www.youtube.com/watch?v=EpukkSaiAX0

Farfar sa...

Du var före mig, jag har inte hunnit titta ännu, men jag tänker inte missa det. :)

Farfar sa...

Det Richard föreslår vore nog en bra idé, det är ofta en hake. Han pratar om en svunnen tid då vi människor har haft tillgång till billig energi. Det är slut med tiden nu. Bristen på billig energi kommer att göra vårt nuvarande samhälle omöjligt. Men nästan alla ekonomer är så fartblinda att de bara ser ekonomiska lösningar på de stora världsproblemen, såsom överbefolkningen, resursbristen, energibristen, försurningen, miljöförstörelsen...Till och med Richard Werner pratar om att bara vi ändrar till ett mer decentraliserat banksystem så är vi snart tillbaka till tillväxten igen. Men vi behöver skapa ett samhälle utan ekonomisk tillväxt. Det enda jag kan se som en lösning då är små lokala självförsörjande samhällen. Men hur vi når dit frivilligt har jag ingen aning om. Globalisterna, med Gates, Soros och Schwabb i spetsen har för närvarande makten i världen och de vill inte ha några lokala samhällen, tvärtom: Brandon Smith (Alt-Markets) hade ett bra inlägg igår:

https://www.zerohedge.com/geopolitical/brandon-smith-why-are-globalists-and-governments-so-desperate-100-vaccination-rates