Leta i den här bloggen

lördag 3 oktober 2020

Salt eller guld

Har guld ett värde om staten kollapsar? Ja, den frågan är väl så berättigad. Man kan inte äta guld, vilket man fått höra sedan barnsben. Men man kan inte äta sedlar och mynt heller och än mindre dagens datablippar skapade som skuld av en bank. Så ska man spara de slantar man kanske får till övers i guld eller i vad. Om man jämför guld med tak över huvudet, värme, mat, kläder, salt, olja, vänner så finns det mycket som går före guldet. I gamla gravar hittas ofta guldföremål, men också svärd, djurkroppar, pälsar, matkärl och diverse bruksföremål som den döde skulle kunnat ha nytta av i ett tänkt liv efter döden. Så historiskt, säg ett par tusen tillbaka i tiden hade inte guld något bytesvärde. Det krävdes en stat för att så skulle ske, eftersom guld egentligen bara är ett mått på det staten kallar pengar. Därför hatar alla stater guld, det hindrar nämligen staten från att lura befolkningen på värde genom att inflaera den valuta staten skapar från intet. Alla kan se hur värdet på valutorna med tiden tappar köpkraft, eftersom det "går åt" mer valuta för att köpa samma mängd guld än tidigare. Detta måste hända med en räntebehäftad valuta som är skapad genom skuldsättning, eftersom inga "pengar" skapas till räntan på skulden i samband med att valutan skapas. Detta är inget nytt fenomen vilket Michael Hudson har skrivit mycket om i sina böcker. För att råda bot på problemet skrevs alla statliga skulder av i samband med att en ny kejsare tog över styret i det som idag kallas civilissationens vagga, Mesopotanien. Inte så dumt va? Men tyvärr något som är otänkbart i dagens värld då datorer intet glömmer eller förlåter. Men vad ska man köpa för att kunna behålla lite av sitt anletes svett för framtiden. Ja det är nog upp till var och en att fundera över vad man tror om framtiden. Tror man att staten överlever den kommande energibristen, så är guld ett bra allternativ. Om man tror att staten kollapsar så är det bättre att köpa på sig ett lager med salt, vilket för inte så länge sedan var en mycket eftertraktad vara. Dmitri Orlov, om han är bekant, har ju byggt sig en båt och ska tillsammans med några kompisar börja sälja salt utefter Missippifloden när kollapsen väl är ett faktum. Detta var bara några tankar en sen lördagkväll i oktober år 2020 och som vanligt får den som lever se.

3 kommentarer:

Mikael sa...

Köp allehanda verktyg som vi kan behöva när vi återgår till ett jordbruks- och jägarsamhälle. Sen är det alltid svårt att förutse kollapsens hastighet.
Vissa menar ju att vi kommer gå till en oljeproduktion på noll inom 10-20 år.
Vad tror du?

Farfar sa...

Oljan, som idag står för cirka FYRTIO procent av vårt samhälles energikonsumtion, kommer att få ett för högt pris för oss konsumenter och ett för lågt pris för att producenterna ska kunna utvinna den (Tverberg). Så oljesamhället kommer att kollapsa, inom de närmaste åren, men inte på grund av brist olja. Trots att peakoil inträffade redan 2006. Internationellt står oljan för etthundra procent av många länders elproduktion. Att ersätta världens oljedrivna generatorer med förnyelsebar energi på bara tio till tjugo år är omöjligt.

Finland har ägnat över femton år åt att bygga ett enda kärnkraftverk, tänk då att bygga om hela världens energisystem på samma tid. De så kallade experterna har inte ens löst det lagringsproblem som all förnyelsebar energi är behäftad med. Sedan krävs det ett minst lika stort el-reservsystem som kan träda in med någon mikrosekund varsel när de förnyelsebara källor fallerar.

Men det närmaste problemet blir att penningsystemet, läs dollarsystemet, kommer att kollapsa och dra med sig nästan alla andra valutor. Den internationella handeln kommer att omintetgöras eftersom länderna inte kommer att kunna lita på varandra eftersom de nuvarande skulderna inte kommer att regleras och då stannar även den tänkta utbyggnaden av vårt framtida energisystem av. Allt framtida utvecklingsarbete bygger ju på tillgång till kredit.

Mikael sa...

Absolut, jag är med dig. Det är inte möjligt att ersätta den energi oljan står för, hur mycket teknik och önsketänkande våra politiker/ledare än ägnar sig åt.

Samtidigt är det ett slaveri utan dess like vi lever i idag med menlösa jobb, digitala pengar och alldeles för mycket prylar. Kanske blir kollapsen en befrielse i slutändan.
Hur som tycker jag att dagens system inte är något att försöka bevara. Kollapsen kommer dock bli kaosartad och många kommer gå under.