Leta i den här bloggen

fredag 25 september 2020

Valuta vs pengar

Få människor vet något om någonting, utom sina mobiler, facebook, tiktok, bilen, fotboll, kvällens teveprogram eller sista modet angående rutiga byxor eller något likt en hönsskit på näsan som alla bara måste ha. De flesta går till sina jobb varje dag och säljer sina liv för det statens förslavningsmedel som står på deras tillgodohavande på bankkontot. Siffrorna som står på bankkontot representerar statens valuta, i Sverige kallade kronor. De flesta tror att dessa siffror är pengar. Men valuta är inte det samma som pengar. Pengar har till skillnad från valuta ett eget inneboende värde. Valutan och dess värde bestämms av en regering (i värsta fall av en regering i ett annat land). Dess värde kan manipuleras av centralbanken genom att den utger fler och fler valutaenheter/kronor. Den största delen av vår valuta utges av de största bankerna, så kallade Tier1-banker. Det finns fyra stycken i vårt land. Politikerna i samtliga partier pratar om pengar och valuta som om det är samma sak och vem orkar bry sig om att undersöka skillnaden? Men skillnaden är stor, speciellt nu i dessa orostider. Pengar har till skillnad mot valuta ett eget inneboende värde, medan en valuta får sitt värde genom någons löfte om att betala tillbaka sin skuld, plus skuldens vidhäftade ränta. Men detta är bara möjligt så länge det finns en ökande resursbas som motsvarar återbetalningen plus räntan. Om så inte är fallet kollapsar valutan och dess värde sjunker till noll. Pengar däremot har sitt eget värde genom att de är oförstörbara, enkla att transportera, eftertraktade, utgrävda till en stor kostnad och saknar motpartsrisk. Det finns inte så många saker kvar då som kan likställas med pengar, utom guld och i viss mån silver. Guld kan på grund av sina egenskaper alltid växlas mot den valuta staterna ger ut i vilket land det vara må. Men staterna försöker alltid upprätthålla sina valutors värde genom att tvinga sina medborgare att betala sina skatter i den utgivna valutan och genom att sälja sina skulder till andra stater. Men detta är i längden dödfött eftersom en ränta är kopplad till dess utgivning vilken alltid inflaerar valutans värde till noll. Tänkte bara att jag skulle klargöra vad pengar är. Köp nu inte på er en massa guld, för då stiger priset nästa gång jag själv ska köpa :) Guld är det mest beljugna ämnet på vår planet trots att det varit pengar i mer än tretusen år.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Bra skrivet, fårskocken har ingen anning, tänk positivt så blir allt bra. Försöka få folk att vakna upp är meningslöst.

Princes of the Yen and Central Bank Alchemy (w/ Richard Werner and Hugh Hendry)

https://www.youtube.com/watch?v=Zaabewwvf3w

Farfar sa...

Tack så mycket. Man blir så besviken på folks apati, men det är väl människans natur??

Farfar sa...

Jag uttryckte mig lite fel i min kommentar. Istället är det så vårt samhälles uppbyggnad säger det mesta om våra ledares samveten, eller brist på snarare. De utnyttjar fårskockens godtrohet och naivitet till sin egen vinning.

Farfar sa...

Jag har bara läst en bok av Richard Werner men han tillhör favoriterna. Hugh Hendry är svår att få kläm på. Han går alltid sina egna vägar, men han är säkert väldigt kunnig, även om han misslyckas då och då. Men enligt mig skulle han och hans likar förbjudas. Att spekulera med pengar skulle likställas med rån. Inget skapas ju, utom den ene blir fattigare och någon annan rikare. Det är som bubblorna i fastighetsmarknaden, inget har skapats men huspriserna stiger. Krediter ska användas till kreativa ting som är till allas glädje.