Leta i den här bloggen

torsdag 2 maj 2019

Girig statskapitalism

Jag har läst och följt det mesta om vårt så kallade ekonomiska i snart tio år, endast för att konstatera att det är läst intill omöjligt att sätta sig in i alla delar. Men det finns numera mycket info att tillgå till exempel från FED,s egen sida:

 https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/4a/Modern_Money_Mechanics.pdf

Kanske för mycket i bland. Man blir en nörd om man inte passar sig. Man måste göra lite annat ibland såsom att sätta potatis, gräva om trädgårdslandet, byta stötdämpare på bilen, tillverka nya delar till något gammalt formverktyg, laga en bärplockningsmaskin, lackera om bilen, bygga ny altan åt pojken, tillverka pilar, osv. Pensionärer har alltid mer än fullt upp med arbeten där man i bästa fall får tack.

Men jag har konstaterat en sak, vårt penningsystem ser ut som det gör på grund av en orsak: de på planeten rikaste har tänkt sig att bli ännu rikare. Över nittiofem procent av våra pengar skapas som räntebärande skulder av våra banker med statens goda minne. Då inte pengarna till räntan skapas i samband med skulderna måste systemet växa eller kollapsa, det är bara en fråga om tid och råd till de resurser som systemets skuldslavar har råd till, för att kunna betala tillbaka sina skulder.

Michael Tudén (Ett nytt Penningsystem) har länge tjatat om att bankernas skulder inte ska räknas in i penningmängden och att Riksbanken via E-kronor ska ersätta bankerna skulder. Han har även skickat ut en enkät till samtliga riksdagspartier med förfrågan om de vill se en folkomröstning i detta. Två har svarat. Liberalerna har svarat nej och Positiva Pengar svarade ja medan övriga tiger.

Man får svar som man frågar. Varför skulle de människor som idag har all makt vilja göra om det system som försörjer dem? En bunt oduglingar som myglat sig fram till en position i samhällets topp. De njuter av sin makt och de vet att de blir rikligt belönade av bankerna när de slutat sin karriär. De ser så viktiga ut när de får läsa upp något påfund från de lagar de själva skapat till sin egen nytta. Akademiker av alla slag får bra betalt av staten för att tiga om det orimliga. Revisorer är en annan grupp av statens kontrollanter som ser till att företagen sköter sig enligt de lagar staten skapat och tiger givetvis mot en väl tilltagen betalning. Många vet det orimliga med dagens penningsystem, men varför bita den hand som föder dem.

Alltihopa är en charad. Ett pyramidspel till gagn för statseliten, dess kontrollanter och deras medlöpare kapitalägarna. Staten ser till att dela på utbildningen i sociala och naturvetenskapliga linjer. Detta är ingen slump. Ekonomisk utbildning hör till den sociala sidan, trots många komplicerade mattematiska formler, som kan tyckas mer passande för naturvetare. Men informationen om bankerna och pengarna måste tystas och de flesta ingenjörer kan räkna.

I en fri värld består pengarna av det bytesmedel folket väljer och inte vad en girig stat bestämmer och staten förvandlas till ett verktyg till gagn för dess folk. Vi får väl hoppas att denna värld kommer tillbaka när dagens idiotier kollapsat på grund av brist på resurser och ändlös girighet.


3 kommentarer:

Anonym sa...

Bail-In – bankernas okända taktik för att tömma svenskarnas sparkonton

http://www.sanningenomsverige.se/2018/02/11/bail-bankernas-okanda-taktik-att-tomma-svenskarnas-sparkonton-del-1/

Farfar sa...

Detta verkar vara en intressant blogg och på svenska dessutom:) Tack för tipset. Jag lägger upp den bland de andra.

Farfar sa...

Fritjof Persson säger många kloka ting om vår så kallade ekonomi. Jag brukar lyssna på honom lite till och från. Det tråkiga med de flesta ekonomer och så även Fritjof Persson, självutbildade eller inte, är att han inte verkar inse energins roll i vår ekonomi.
Peakoil inträffade fortfarande 2005-2006 någon gång. Detta var det största ögonblicket i vår ekonomiska historia. Det är inte pengar som driver vår samhälle, det är billig energi och ingen har hittills lyckats komma upp med någon ersättning till oljan. Alla så kallade förnyelsebara energikällor är totalt beroende av billig fossil energi för att kunna leverera någon netto energi. Energi till ett pris som konsumenterna har råd att betala är nödvändig i alla stadier av vårt liv från vaggan till graven och energinettot måste vara minst 10 till 1 för detta. När inte så längre kan ske har industrisamhället nått vägs ände.