Leta i den här bloggen

lördag 20 november 2021

Då verkligheten kommer ifatt

Ett nytt spel har kommit ut på marknaden så här lagom till jul, kommersialismens högtid nummer ett. Det heter helt enkelt Peak Oil och finns här: 

https://boardgamegeek.com/boardgame/169215/peak-oil

Spelet går tydligen ut på, att som direktör i ett stort oljebolag, investera rätt i framtidens energikällor  och på så sätt vinna spelet. Jag tänker inte rabbla dessa utopiska källor idag igen, jag har gjort det förut, men att Peakoil inte längre är en utopi för många visar sig genom att spelet är slutsålt. Men det nämns inte att den verkliga peakoil inträffade redan 2005-06. Inte heller att peak flytande bränslen inträffade 2018. 

När vi ändå har bilar på tråden, så börjar det tydligen bli dags att byta batterier på första elbilarna sålda Kina. De såldes runt 2015 och är således 7 år nästa år. Minst 780000 ton nya batterier ska då tillverkas i konkurrens med nyproduktionen och därefter i en ökande mängd för varje år framöver. Ett nytt batteripaket går på 200000.- i svenska pengar. Låter det intressant att kosta på en 7-8 år gammal bil denna summa? Skulle gissa att de blir minst sagt svårsålda som begagnade. 

Dessa bilar är ju tänkta att rädda både vårt och Kinas tillväxt och konsumtionsinriktade samhälle. Men det är svårt att se förtjänsten med ett helelektrifierat transportsystem när allt ska laddas med el framställd i något fossilt kraftverk. Elektricitet måste nämligen framställas till skillnad från fossil energi, som bara behöver utvinnas. 

Hur som, de flesta ekonomer verkar inte förstått att det inte är kredit som driver vårt samhälle utan energi och nu då den billiga energins tidsepok är slut i och med att peakoil inträffat är det också slut med krediternas och pengarnas tidsepok. 






Inga kommentarer: