Leta i den här bloggen

fredag 17 september 2021

Kinas nya toriumreaktor

 Under innevarande månad är det tänkt att Kina ska provstarta en ny typ av toriumreaktor. Eller rättare sagt en toriumreaktor byggd av nya material. Det är en forskningsreaktor på endast 2MW, som ska tåla kyl-saltets frätande egenskaper vid höga temperaturer (ca. 1000 grader C). Dessa temperaturer har varit toriumreaktorerna största problem ända sedan någon (Fremi?) kom på dem:

https://www.nature.com/articles/d41586-021-02459-w

https://www.msn.com/sv-se/nyheter/teknik-prylar/kina-tar-snart-v%C3%A4rldens-f%C3%B6rsta-toriumreaktor-i-drift-s%C3%A5-fungerar-den/ar-AAMPrCr

Reaktorn var tänkt att provas 2024 men detta blev tydligen påskyndat. Den första kommersiella reaktorn är inte planerad att bli färdig förrän tidigast 2030. Oljan minskar med 8 procent per år, med nuvarande konsumtion, så det brinner i knutarna om industrisamhället ska bestå. Krigandet i mellanöstern och den intensiva forskningen kring kärnenergi tycker jag utgör bevis nog för att konstatera att vind-, sol,- och bioenergi inte kan ersätta de fossila bränslena och så lite sunt bonnförnuft förståss. 

Inga kommentarer: