Leta i den här bloggen

söndag 12 september 2021

Ekonomisk tillväxt, vad är det?

 Ekonomisk tillväxt skapas med hjälp av fossil energi genom att omvandla olika, för det mesta uppgrävda, råvaror och årligen sälja mer och mer varor och tjänster på en marknad. Ekonomisk tillväxt mäts inte i varor och tjänster utan i de pengar bankerna skapar som krediter/skulder. Dessa pengars värde/köpkraft är inte hugget i sten, utan dess köpkraft kan varieras både med hjälp av politiska beslut, olika manipulationer. Men en sak är säker utan energi blir det vare sig ekonomisk tillväxt, uppgrävda råvaror eller säljbara varor på en marknad. 

Detta faktum nämner knappast någon ekonomiskt utbildad, kanske på grund av att den ekonomiska utbildningen är noga avskild från den naturvetenskapliga, eller kanske är det tvärt om? Richard Werner, som jag tycker mycket bra om i övrigt, utelämnar det helt i sina mycket pedagogiska förklaringar, vilket kan tyckas mycket konstigt. Hans lösning på världens kommande energiproblem r att tillåta fler små banker skapa ännu fler skulder på en skuldmättad marknad, vilket omöjligen kan fungera. Werner pratar här i slutet av videon om hur bankerna kan hjälpa till att lösa problemet med bristande tillväxt:

 https://renegadeinc.com/richard-werner-a-whistle-stop-tour-of-modern-banking/

I vår framtida värld, där tillgången till fossil energi kommer att krympa med cirka åtta procent per år (om samhället består), blir det därför omöjligt att betala redan existerande skulder. Detta skulle kunna lösas genom att centralbankerna köper redan existerande skulder av bankerna och begraver dem i sin bokföring. Möjligt? Ja, det kanske det är, en gång till, men kom ihåg att detta hände redan 2008. Så, visst det kanske går en gång till eller högst två innan folken helt mister förtroendet både för dagens skuldpengar de regeringar som godkänt detta system. 

Många ekonomer tror att det går att skapa de resurser vi bygger vår existens på, men detta är omöjligt. Vi kan endast gräva upp och fylla atmosfären, haven och soptipparna med förbrukade resurser i en exponentiellt ökande takt. Utan tillgång till fossila bränslen har vi inget val utom att trappa ned på tillväxten. Det hjälper inte med fler banker, vare sig stora eller små. Man behöver bara tänka på de tiotusen watt som finns i en liter olja för att förstå det orimliga. 

Ekonomin bygger på tillgången på billig energi eftersom utan energi går det inte att producera några produkter. Olja är den billigaste energi vi någonsin kommer att kunna lägga vantarna på. En liter olja kan omvandlas till en energimängd motsvarande 10000 Watt/timma. Ett fat olja (156 liter) kostar i dagsläget på världsmarknaden cirka 72 dollar (156 Liter X 72$ X 9 SEK = 640 Skr/156 L = 4:15 SEK/L) och innehåller en energimängd på 1.560.000 Watt. Detta blir 0,00000266 SEK/Watt. 

En fulltränad människa kan långsiktigt inte generera mer än cirka 60 Watt/timma. Om människan med pedaldrivna generatorer skulle det således det gå åt minst 26000 människor för att per timma framställa samma mängd energi som ett fat olja innehåller. Som lön för detta arbete erbjuds härmed 0,00016 SEK/tim, vilket är lika mycket som det oljan kostar. Någon som ställer upp? 

https://www.youtube.com/watch?v=y_icu6yaAxM





Inga kommentarer: