Leta i den här bloggen

söndag 1 augusti 2021

Romklubben

Jag läste Limits to Growth för många år sedan. Författarna Donella Meadows, Dennis Meadows, Jörgen Randers och William W. Behrens lll skrev boken. Till sin hjälp hade de även 17 forskare inom olika ämnen. Den utkom 1972 och har hittills sålts i över 30 miljoner exemplar. Den är översatt till en mängd olika språk och finns att ladda ned gratis som PDF.

 https://sv.wikipedia.org/wiki/Romklubben   

Boken är ju inte en roman precis, utan är väl närmast att betrakta som en forskningsrapport. Trots sina författare är det en av världens mest misstrodda böcker. Dennis Meadows har fått skulden för att ha roffat åt sig en massa pengar, trots att han inte ens äger rätten till boken. Den är ju utgiven av Romklubben som grundades av David Rockefellers!! på hans egendom i Italien. På Wikipedias sida står det numera mycket intressant att läsa om den: 

Limits to Growth  https://en.wikipedia.org/wiki/The_Limits_to_Growth

Särskilt beräkningarna av den exponentiella förbrukningstakten av planetens begränsade resurser, finner jag intressanta. Det står även omnämnt hur o-insatta, eller ska jag säga ointresserade, våra valda politiker är i detta. Ja, ja, jag ska inte tjata mera, men man kan känna sig stolt över att ha en Volvo 945 till bruksbil, likt Anders Wijkman, Romklubbens ordförande. :)


Inga kommentarer: