Leta i den här bloggen

lördag 14 december 2019

Alice Friedemann

Alice Friedemann har skrivit en ny bok som heter "When Trucks Stop Running". Den handlar om vad som händer med vårt samhälle när dieseln tar slut. Ja just det dieseln kommer att ta slut, till skillnad från oljan. Det är dieselmotorer som driver nästintill alla transporter i vårt självklara samhälle. De är inblandade i allt som rör vår ekonomi. Diesel går inte att framställa av vilken olja som helst och i synnerhet inte av skifferolja. Trump erkänner ju till och med att USA stjäl Syriens olja trots påståendet att USA är självförsörjande på energi, så bristen på diesel är redan här.

Det kan inte hända säger de flesta. Vi behöver ingen snart olja. Det kommer ellastbilar. Det kommer elflygplan. Det kommer elfartyg. Vi kan framställa diesel av skog, av säd, majs, Nemas problemas säger politikerna och ekonomerna. Men Alice förklarar i boken att en eldriven lastbil bara skulle kunna bestå till 10 procent av nyttolast, resten av vikten skulle utgöras av batterier.

Hon har en blogg som heter energysceptic.com och hon har jobbat med internationella transporter i hela sitt liv. Hon har även gjort datorprogramm kapabla att övervaka dessa system.

Nedan en bild otäck av David Murphy från den numera nedlagda bloggen, The Oildrum. Bilden visar det stup i oljeförsörjningen som väntar inom en snar framtid när man tar hänsyn till EROI.


Image result for energy cliff

Nedan en bild ännu otäckare bild, den visar hur naturlagen exponentiell tillväxt fungerar vad vår oljekonsumtion:

exponential 7pct oil needed

För varje årtionde förbrukar vi lika mycket olja som vi förbrukat under alla historisk tid. Med andra ord, vi behöver hitta en djävla massa olja för att hålla igång detta samhället. Man kan föreställa sig hur genom att fördubbla bilden åt höger via linjen B-F.

Ni kan läsa hela Alice Friedemanns inlägg här:

http://energyskeptic.com/2019/net-energy-cliff-collapse-by-2030/

Bloggandet är slut för idag, nu ska vi baka pepparkakor :)









Inga kommentarer: