Leta i den här bloggen

tisdag 22 oktober 2019

Politiska beslut med myndig stämma

Regeringen har idag beslutat bla, bla, bla osv. säger lite då och då, den för tillfället nominerade muppen till statsminister, visserligen med en mycket myndig stämma. Om detta beslut är nära ett val, så är beslutet populistiskt men om det är långt kvar till ett val så är det ett beslut för att främja tillväxten, alltså framtidens tilltänkta skuldsättning. Det inte vare sig statsministern eller hans väljare tänker på, är att för att genomföra detta beslut, vilket som helst, går det energi och då till 85 procent olja, eftersom vår ekonomi är till den graden beroende av oljan. Egentligen är den ännu mer beroende än så, eftersom nästan alla transporter sker med hjälp av olja och utan transportsystemet kommer inga varor fram, vilket således leder till att ekonomin stannar oavsett myndiga stämmor. Statsministern själv eller hans medhjälpare tänker i alla fall inte leverera några varor, det är ett som är säkert.

Kedjan beslut och genomförande tar vägen via pengarna till krav på resurser och energi. Finns inga pengar intecknar staten framtiden via lån och så länge långivare tror på denna framtida återbetalningsförmåga säljs statens skulder på den så kallade marknaden. Ja, sen finns det ju centralbanker också förståss. De behöver inte tro på nånting. De kan ställa ut skulder och därmed trolla fram pengar lite hur som, vilket även sker i en exponentiellt växande takt. Exponentiellt växande skuldsättning är likt all annan exponentiell tillväxt omöjlig. Den kan inte fortsätta för evigt och kommer därför inte heller att göra det.

För närvarade är skuldtillväxten sju komma sex procent enligt vissa källor:

https://dberntsson.info/2018/05/04/inflationens-dolda-storlek/

Alltså fördubblas samhällets skulder vart nionde år, om nu nuvarande skuldsättningstakt fortsätter.

Vad kan då skuldsättas framöver. Tja det har då hittills varit våra bostäder så varför inte? Fördubblade huspriser om nio år? Tja, varför inte?  om nu räntan är negativ? Man kanske kan till och med få betalat för att bo i ett hus? Vad vet jag. Frågan är ju vem som vill låna ut sina pengar och få betala för detta nöje? Återigen, vi har ju Riksbanken med en stor fet tryckpress. Så saken är biff, vad ska man annars ha en centralbank till? Hurra! lallaland är räddat. Tillväxten är för evigt och tänk jag som har undrat så.









3 kommentarer:

Anonym sa...

Why The Next Financial Crisis Will Be Bigger Than 2008 (w/ Jim Rickards)

https://youtu.be/U9QcQw343-8?t=1797

Vem kommer att rädda centralbankerna? IMF?



Anonym sa...

Glömde tillägga, tror mer på en systemkollaps, det kan inte forsätta.

Farfar sa...

Den av alla de framtidsprofeter jag lyssnar på så rankar jag Nate Hagens högst både vad gäller ekonomi och energi. Sedan kommer utan någon inbördes rankning, men som uttrycker sig begripligt utan att ta betalt, Gail Tverberg, Richard Heinberg, Chris Martenson, Paul Craig Roberts. Av dessa är det bara Paul Craig Roberts som inte nämner peakoil. Man skulle ju önskat att Charlie Hall också ville blogga lite, men så är inte fallet.