Leta i den här bloggen

tisdag 10 september 2019

Johan Rockström har blivit realist?



Följande inlägg har jag kopierat rakt av från Facebook. Det är skrivet av den av mina vänner jag beundrar mest, Oscar Kjellberg så:

 Skönt att Rockström har valt att vara realistisk. Vi lever i ett historiskt system som definieras av att (evig) kapitalackumulation är det som prioriteras högre än allt annat. Jag och många med mig kallar detta för kapitalism. Karl Polanyi gav oss före andra världskriget i Den stora omdaningen, en god beskrivning av hur detta system har utvecklats från det tidigare "traditionella" systemet. Istället för att det ekonomiska var integrerat med alla andra aspekter av livet, har det brutits ut i en egen sektor och därmed frigjorts från de etiska och andra bedömningar som tidigare gällde för allt. I den ekonomiska sektorn baseras det ekonomiska agerandet på marknadsmekanismerna som i sig betraktas som objektiva och rent ekonomiska mekanismer som står över den subjektiva etiken.
Ett tydligt exempel är hur olika fenomenet ocker betraktas i det kapitalistiska samhället jämfört med hur det var i det traditionella samhället. Att utnyttja en annans beroendeställning för att tjäna pengar var omoraliskt och straffbart i det traditionella samhället men i dagens kapitalistiska samhälle är det satt i system eftersom det främjar en snabb kapitalackumulation (och därmed tillväxt), vilket är vårt samhälles överordnade mål.
Ett annat exempel är det som nu händer i Bahamas där klimatflyktingar hindras från att fly till fastlandet dvs USA. Genom ett nytt beslut krävs det plötsligt inte bara pass och utdrag ur kriminalregistret utan också visum för att bahamianerna ska få resa med färjan till USA. I den katastrofala situationen på Bahamas är det naturligtvis mycket svårt eller omöjligt för dem som omedelbart måste fly att ordna med visum. Existerar över huvud taget någon myndighet för visum? Med Trumpregeringens sätt att se på saken kostar alla flyktingar pengar utan att ge vinst, vilket är en bedömningsgrund som prioriteras framför att visa humanitet. https://www.commondreams.org/…/eco-apartheid-post-dorian-re…
Vi är fortfarande i början av den era som präglas av klimatförändring, ränteskulder och peak oil men vi har två vägval att göra. Det första är hur vi ska hantera klimatförändringen och vårt beroende av räntebaserade krediter och fossila bränslen. Det andra är hur vi ska hantera en situation där både tillväxten per capita och den gemensamma resurskakan krymper. Vi går mot en punkt där det räntebaserade systemet kollapsar. Sedan krisens början med prisspiken för råolja 2007 och den finansiella och ekonomiska rekylen 2008, har regelverket för banksystemet byggts om så att det inte längre handlar om "bail out" utan "bail in" när det inte längre går att hålla banksystemet flytande. Med andra ord har eliten förberett sig för detta så att det blir allmänheten i gemen istället för den finansiella eliten som får ta stöten. Eliten har naturligtvis också förberett sig för att överge fartyget så fort som det börjar bli uppenbart att de provisoriska åtgärderna för att hålla det flytande, inte längre fungerar utan att fartyget återigen börjar sjunka. Då kommer de att likvidera sina tillgångar i denna business och investera dem i en annan business innan de andra hinner reagera.
För mig är det uppenbart att det som har drivit vårt samhälle att utvecklas till något som är ekologiskt ohållbart måste överges till förmån för något som gör vårt samhälle hållbart igen. Det vi måste överge är kapitalackumulation som överordnat mål och därmed tekniker för detta framförallt räntebaserad finansiering och fossilbränslebaserade system. Vi måste sluta med att finansiellt inteckna framtiden genom räntebärande krediter och vi måste bryta vårt beroende av ändliga fossila resurser.
Vi behöver ompröva det kapitalistiska marknadssamhällets ohållbara välfärd, kapitalackumulation och kapitalkoncentration i förhållande till den välfärd och den bristande jämlikhet som fanns i det traditionella samhället. Det kan inte återskapas men att fortsätta investera i en samhällsbyggnad som baseras på räntebaserade krediter och fossila bränslen är ohållbart. Problemet är att investeringarna beslutas av eliten så länge som politikerna inte bestämmer sig för en annan väg. Att stänga gränserna för klimatflyktingar och låta dem svälta istället för att hjälpas åt på ett mänskligt sätt är inte heller hållbart eftersom det leder till ett omänskligt samhälle som strider mot vår natur.
Om den kapitalistiska eliten vinner kommer den att förlora. Det blir en Pyrrhusseger som drar oss alla med i en värre kollaps än den som annars är möjlig.


Konstigt nog har DI lämnat Rockströms artikel öppen:

Inga kommentarer: