Leta i den här bloggen

onsdag 9 januari 2019

BP gör ett stort oljefynd

BP gjorde ett fantastiskt oljefynd i mexikanska golfen häromdan.

https://www.reuters.com/article/us-bp-discovery/bp-unlocks-a-billion-oil-barrels-in-gulf-of-mexico-with-new-technology-idUSKCN1P21M0

CNBC, Reuters, m.fl. slog på den stora trumman och börsen steg. Men om börsen steg på grund av detta eller om det var Reagans PPT (Plunge Protetition Team) som var i farten vet jag inte, troligen det senare. Börsen får tydligen inte krascha ännu, den ska krascha när eliten så bestämmer, så att de kan införa sin nya tilltänkta valuta. Först kaos sedan ett ny valutasystem.

En nyhittad miljard fat olja låter ju inte kattpiss. Men hur mycket är en miljard fat olja? Ska sanningen fram så är det cirka 12 dagars världsförbrukning. Att jämföra detta nya fynd med är Nordsjön är då som att jämföra en liten insjö med Östersjön. Fast den har ju ingen olja under sin yta. Men Nordsjön innehöll cirka 60 miljarder fat:




Nordsjöoljan peakade år 2000 men det pumpas fortfarande upp 1,6 miljarder fat olja per år ur dess djup. Om man jämför med Saudiarabien så har det sedan 1965 hittills pumpats upp cirka 3 miljarder fat per år ur dess fält. Det blir 400 miljarder fat på 50 år! Så en ynka miljard fat olja gör varken till eller från i det stora hela.

Det är inte svårt att se att Colin Campbell hade i stort sett rätt i sina prognoser. Inte många höll med honom när sa att peakoil inträffade 2005. Jo, jag förstås och några till :)



För er som orkar lyssna till vad ASPO,s grundare och tillika världens främste oljegeolog har att säga:

https://www.youtube.com/watch?v=lDNMjV6sumQ

Men vad det gäller de senaste årens nya fyndigheter så är BP,s nya fynd stort:


En miljard fat olja, är en fjärdedel av vad som hittades i världen i fjol. Men vi ska ju ändå fasa ut oljan. Wallenbergs påläggskalv, Annie Lööf, ska ju till och med förbjuda oljeanvändning efter 2030. Det är väl något hon fått lära sig på de Bilderbergmöten hon så ivrigt besöker.












3 kommentarer:

Anonym sa...

Alltid intressant Farfar
Hur var det med pilbågen? Gav du upp den?

Farfar sa...

Ja, den går inte att tillverka utan att vissa delar görs av metall och plast. Då har ju grunden för den försvunnit. Intresset för bågskytte har däremot ökat. Jag har under åren gjort många pilbågar av olika svenska träslag. Just nu har gjort mycket snabb recurvebåge på cirka knappt 50 pound, lämplig pillängd 30 tum. Rolig leksak :)

Anonym sa...

Så var det. Synd tt det inte gick, men kul med intresset ändå