Leta i den här bloggen

söndag 9 december 2018

Dieselmotorns effektivitet


Gunnar Lindstedt skrev en mycket läsvärd artikel i Veckans Affärer 2012:


som Aleklett tog i sin blogg:


där han skriver att dieseln kommer att vara ransonerad inom 10 år. Ja, troligen kommer detta att ske långt före 2030. Det råder nämligen redan dieselbrist enligt det inlägg jag refererade till häromdagen. Myndigheterna tiger emellertid. I stället får vi höra hur smutsiga dieselmotorns avgaser är, trots att dieselmotor förbrukar långt mindre bränsle och därmed släpper ut mindre mängd avgaser än bensinmotorn, vid jämförbart arbete.

Det är ingen överdrift att säga att dagens samhälle är byggt med hjälp av dieselmotorn. Varenda maskin drivs av diesel eller el. Ingen drivs av bensin. Detta beror delvis på att det är svårt att tillvarata bensinens explosivitet vilket påverkar bensinmotorns effektivitet. Bensin exploderar medan diesel förbränns. En bensin motor måste ha en viss blandning av luft och bensin för att fungera, medan dieselmotorn drivs av den mängd bränsle som sprutas in i dess cylinder oavsett luftmängd. Inom vissa gränser givetvis.

Tänk på den mängd arbete en grävmaskin kan utföra. En liter diesel innehåller cirka 10000 kW, medans en människa bara kan utföra arbete motsvarande 30-40 watt. En liter diesel i grävmaskinen till en kostnad på 15 spänn kan då gräva en lika stor grop som 300 människor på samma tidsenhet. Om nu 300 människor skulle få plats att gräva i samma grop. Nu stämmer inte detta med verkligheten, en medelstor grävmaskin förbränner cirka 15-20 liter per timma till en kostnad av 225 spänn per timma vilket då motsvarar vad 4500 människor skulle kunna gräva under samma tid. Men vad kostar det att avlöna 4500 människor under en timma? En anställd kostar idag cirka 260 spänn i timman, inklusive alla avgifter. 4500 gånger 260 blir 1170000 spänn per timma. Ja det blir en miljon ett hundra sjuttio tusen per timma. Vilket då får bli måttet på dieselmotorns effektivitet.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Länge sedan du gjorde ett inlägg :)

Farfar sa...

Inlägg producerat :)

Man mister lusten att skriva till och från. Ska försöka bättra mig om så önskas. Men det blir ju bara dystra, dock realistiska, inlägg eftersom jag anser att statens undergång och ett närsamhälle är den enda lösning som finns på människans framtid. Detta är en mycket främmande tanke för de flesta som vill se fortsatt resande, bilar, fina hus, nya kläder såsom medfödda rättigheter.

Farfar sa...

Av de få besök bloggen har, kommer merparten numera från Ryssland. Lite konstigt eftersom det är svårt att översätta svenska till ryska och få ett bra lättläst resultat. Troligen gäller även det omvända. Google translate har sina brister vilket syns väl när man översätter längre texter från engelska till svenska.