Leta i den här bloggen

söndag 28 oktober 2018

E-kronor mot guld


Efter en ny diskussion med Lincoln om hans älskade e-kronor, ska jag försöka förklara varför jag anser att guld är de enda äkta pengarna. Med pengar menar jag då skulddödare eller av andra accepterat bytesmedel. Pengar behöver ha några karakteristiska egenskaper. De ska enkla att dela, frakta, oförstörbara, värdebevarande, efterfrågade och sällsynta. Detta är det som utmärker ädla metaller. Inga andra ämnen kan uppfylla dessa egenskaper.

I mer än 6000 år har därför ädla metaller varit ett allmänt accepterat bytesmedium, bland alla folk och över hela planeten. Så är det än idag. Centralbankerna, särskilt i öst, köper guld, men säger till sina befolkningar att guld bara är en obrukbar relik. Men man kan åka över hela världen och den enda valuta man behöver ta med sig är guld eller silver. Vilken guldbutik som helst byter ditt guld mot sitt lands valuta. Man kan fotfarande köpa 400 liter billigt vin för 8 gram 22 karats guld i Frankrike. Samma mängd som för 2000 år sedan, enligt Willem Middelkoop, för att nu referera till en trovärdig källa.

E-kronor är likt bankkrediter skuldbaserade. Besparingar i alla skuldbaserade valutor kan bli och har i historien blivit alltid värdelösa, det är bara en fråga om tid. De kan skapas i oändliga mängder. För att garantera dess ”värde” kommer skuldbrev att säljas i dess namn, likt dagens pengar.

Strömavbrott, konflikter, allehanda tekniska problem, virusattacker, politiska oroligheter kommer att göra att folk inte kan få tillgång till sina pengar, likt idag. Staten kanske inte styrs lika demokratiskt i framtiden. Den kan stänga av oönskade individer från sina konton med en knapptryckning. Du kanske blir en oönskad individ! Vem vet? Människor som vill protestera mot minsta sak, kan förföljas var som genom sina transaktioner. Tänk på Snowden eller Assange.

Så, ni som tror att e-kronor, elbilar, vindkraftverk, solpaneler och en fortsatt digitalisering av världen kommer att rädda er framtid kan sluta läsa nu. Det spelar ingen roll längre vad som blir bytesmedel i den framtid som snart kommer. Guldets värde kanske stiger för en tid? Bytesmedel kommer att bli det den ena människan har brist på och den andra vill byta sig till i hopp om gör ett bra byte. När resursbrist blir vardagen blir det kunskap, småskalighet, närodlat, vänner som blir till det största värdet. Här kommer en film om hur samerna överlevt tack vare sin kultur, trots förföljelser av staten ända sedan 1700 till långt in på 1900-hundra talet:

https://www.youtube.com/watch?v=VoXbDhDEgdg

Inga kommentarer: