Leta i den här bloggen

måndag 23 april 2018

Framtidens rikedomar

Framtiden, ja hur blir den? Jag brukar skriva lite om vår närtid och de närmaste idiotierna våra beslutsfattare hittat på. Så när trycket stigit tillräckligt i huvudet så, man blir förbannad och ibland känns det lite bättre att skriva några rader och hoppas på att någon vill läsa. Det är inte alltid så välskrivet men det får väl vara tanken som räknas.

Det är svårt att nå vanligt folk, de flesta vill inte höra talas om förändringar hur realistiska de än må vara. Det har alltid funkat förut så varför skulle bli en brist nu? De nöjer sig med det de har om de får resa lite ibland, ett nytt kök eller en bil på avbetalning. De tror att de är rika så länge det finns någon annan som vill sätta sig i minst lika stor skuld som de själva, för ha någonstans att bo. Att det skulle komma någon resursbrist är inget folk vill veta.

De vill inte heller höra att de blivit lurade av staten genom inflationen, utan tror att surt sparade slantar i en pensionsfond utgör en garanti inför framtiden. En del inser för all del att evig tillväxt är omöjlig, men om vi bara inför ett nytt penningsystem där staten tar ifrån bankerna rätten att kalla sina skulder för pengar, då kommer allt att funka. Jag har väldigt svårt att tro att detta skulle göra skillnad på de som kallar sig politiker. Det enda jag vet som historiskt funkat som hållhake på politikerna är en valuta kopplad till någon råvara, vanligen då guld. De lakejer som representerar staten drömmer förstås om att digitalisera våra pengar, så att kontrollsamhället kan fullständigas. Minsta inköp, resa, eller andra aktiviteter på våra riksbankskonton kommer då att registreras och 1984 är komplett.

Men vad tror jag om framtiden då? Jo, jag tror att staten kommer att kollapsa när den billiga energi, vi har idag, blir för dyr för den så kallade medelklassen och de sämst ställda i vårt samhälle. När deras löner uteblir eller det mesta går till baslivsmedel, hyra, skulder så har dessa grupper inte pengar nog över för att konsumera de varor och tjänster som håller vår så kallade sysselsättning igång. När det inte längre funkar med statliga subventioner och pengartryckande till dessa klasser är slutet nära.

Trump sa här om dagen att OPEC har för höga priser på sina produkter, trots att oljepriserna mig veterligen inte ens täcker utvinningskostnaderna i många oljeproduktionsländer. Skifferoljan i USA ska vi inte ens nämna. Det finns inte ett enda amerikanskt skifferoljebolag som redovisat ett enda kvartal med vinst de senaste tio åren. Trots horisontalborrning och annan så kallade revolutionerande teknik.  De lever på att den ström av lättlurade nya så kallade investerare som vill investera sina sparslantar i något pensionsbolag.

Den dag den billiga fossila energin blir för dyr, för det stora flertalet, är det slut på det vi kallar pengar. Om pengarna sedan består av papperslappar fungerar de lite längre än om de är digitala. I framtidens samhälle blir verkliga värden som till exempel pålitliga vänner, bruksföremål i alla former eller råvaror så som exempelvis läder, olja, skor, vapen, fiskenät eller kunskapen om hur sådana värden tillverkas blir återigen till bytesvärden. Så var vårt samhälle för inte så länge sedan.  På de fåtaliga marknader som arrangerades vid några tillfällen per år användes inga pengar, för det fanns inga, inte i vårt land i alla fall.

Guld, silver, koppar och järn blev till pengar sedan kungamakten och därmed staten införts. Kungen berikade sig genom att skatt kunde tas ut på alla och envar efter att kyrkoplikten och därmed folkräkningen införts. Papperssedlar blev till skulder på guld när inte guldet självt räckte till. Men guld fortsatte att vara en skulddödare mellan stater tills långt in på 1990-talet, eftersom stater oftast inte litar så särskilt mycket på varandra. De litar däremot på guld! Guld är åter igen på väg att bli en skulddödare mellan stater. Det finns en anledning till att Kina, Ryssland, Iran, Ungern, Tyskland med flera stater köper guld eller begär att få sitt guld utlämnat från FED.

Pengar är ett klister som både håller ihop stater och ett anspråk på verkliga värden. Men energi som gör att pengar får ett värde måste vara så billig energi att alla samhällets klasser direkt eller indirekt kan konsumera den. Detta är problemet vi står inför, inte hur våra pengar skapas. Den billiga energi vi haft tillgång till sedan det så kallade industrisamhället infördes är på väg att bli för dyr för det samhälle vi byggt upp. Framtidens rikedomar har jag redan räknat upp i texten ovanför.


2 kommentarer:

Göran J sa...

Tänk om fler ville inse dessa sanningar.

Farfar sa...

Tack för att man inte är ensam, men vi r allt för få:(