Leta i den här bloggen

torsdag 18 januari 2018

Högtflygande planer

Via media matas de som inte tänker (DSIT) med den ena orealistiska framtidsvisionen efter den andra. Sputnik News tar lite ironiskt upp den norska visionen här:

https://sputniknews.com/environment/201801181060848714-norway-green-electric-planes/

Nu ska Norge bli världsledande på eldrivna flygplan. Redan 2025 ska det första elflygplanet lyfta, detta trots att Norge vare sig har någon egen flygplans-, batteri-, elmotor-tillverkning. Visst det finns el-flygplan, Siemens har visst lyckats få ett litet flygplan att flyga, med en nyutvecklad ultralätt elmotor, men att gå därifrån till att utlova att alla Norges passagerar- flygplan ska drivas av så kallad förnyelsebara bränslen på tjugo år? Men det är klart de finns ju fortfarande de som tror på jultomten, att jorden är platt osv, fast de brukar inte vara chefer inom flyget såsom Dag Falk-Petersen:

https://www.siemens.com/press/en/feature/2015/corporate/2015-03-electromotor.php?content[]=Corp#event-toc-1

Frågan om vad som ska driva det norska flyget är alltså löst. Det ska bli biobränsle framställt av skörderester och gödsel från det norska lantbruket, får vi veta. Om det är tänkt att det är  el som ska driva de traktorer, lastbilar, skördetröskor, bilar och allt som ska fraktas till och från processens rötningsdammar , ja då får norrmännen nog lägga på ett kol. Men arbetstillfällen lär det inte bli någon brist på. Tänk vad underbart att gå från noll i tillverkning av alla dessa maskiner idag, till en produktion som ska ersätta hela dagens flotta på bara 7 år. Ja, de är då duktiga de där norrmännen, nästa i klass med Annie Lööf.

Sen kan man ju påminna om att elektricitet inte är någon energikälla! Elektricitet är energiform omvandlad från en annan energikälla! Elektricitet kan inte borras upp från ett hål i marken, eller grävas upp med stora grävmaskiner likt kol. Däremot kan elektricitet framställas av generatorer drivna av kol,- olja,- gas,- kärnkraft, alltså mestadels fossila bränslen, vilket denna sida ger en bra bild över:

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Total_World_Energy_Consumption_by_Source_2013.png

Nej, nu har jag inte tid mer, ska fortsätta att bygga på min nya bikupa.

Inga kommentarer: