Leta i den här bloggen

söndag 2 juli 2017

Shifferoljekollapsen

Om man bara har pengar så finns det ingen energikris, sa nationalekonomen och tillika energiexperten Marian Radetzki i en diskussion med Aleklett i teve en gång för flera år sedan. Men har BHP, ett av världens största gruvbolag, erkännt att deras 20 miljarder dollar investering i skifferoljeindustri var ett stort misstag. De har nu skrivit av 65 procent av sin investering:

http://www.businessinsider.com/r-bhp-chairman-says-20-billion-investment-in-shale-was-a-mistake-2017-6?r=US&IR=T&IR=T

Vi står inför bistra tider gott folk, även om stollarna i USA säger att de har så mycket olja att de ska bli världens ledande oljeexportör. För närvarande är de fortfarande den största importören. Vi har inte ens den energimängd till förfogande som går åt till att driva vår exponentiellt växande ekonomi, faktum är att inte ens solen skulle räcka till, om vi nu skulle lyckas fånga all dess energi, för vid nästa fördubbling går det åt två solar.

3 kommentarer:

Berra sa...

Skulle tro att en oljechock likt den 2008 inte är så jättelångt borta, sen som grädde på moset kraschar börserna, efter det rasar bomarknaden.. Så nog väntar bistra tider allt. Grattis till pilbåge föresten.

Den här läsningen blir man ingen muntergök av, mer en dystergök.

http://www.morpheusblogg.se/2017/06/29/den-mest-hatade-borsuppgangen-i-varldshistorien/

Farfar sa...

Tack för länken, ska kolla ikväll.

Maffian i USA letar efter desperat efter något att skylla på, som jag skrev i den "Den utlösande faktorn saknas än". Ett stort krig i Qatar t.ex. nu när det inte lyckades i Syrien, skulle rädda ansiktet på penningmaffian och få Sixpacjoe att ställa upp mangrant bakom eliten. Inte en på tiotusen skulle fatta att de åter blir grundlurade.

Farfar sa...

Glömde att skriva, om det smäller i Qatar kommer oljepriset att gå till tusen dollar fatet och världskollaps i ekonomin skulle inträffa omedelbart, precis vad eliten är ute efter.