Leta i den här bloggen

torsdag 23 mars 2017

PK37 reform fortsättning

PK37 fortsättning

Så har då det politiska etablissemanget börjat vakna upp inför det orimliga med banker tillåts våra betalningsmedel. Denna rättighet ska nu enligt förslaget överföras till Riksbanken. Efter att i stort sett styrt landet Sverige i nästan 80 år vaknar nu sossarna upp till den verklighet de varit med om att skapa. Vilken verklighet de övriga avhopparna från landets högskolor väljer att inse får väl tiden utvisa.

När man läser vidare i reformen står det att förslag till att lösningar är komplexa. Men tydligen lutar det åt att Riksbanken ska skapa digitala pengar i stället för bankernas krediter och att regeringen ska bestämma vad de ska användas till. Ur askan i elden?

När man läser vidare ska dagens skuldbaserade pengar ersättas med skuldfria sådana i den takt skulderna betalas av och efter denna period av övergång ska enbart skuldfria pengar få cirkulera i ekonomin. Dessa ska tillföras i den takt som motsvarar BNP-ökningens utveckling.

Så om jag förstått rätt så om 80-100 år har vi ett nytt penningsystem. Under denna tid ska våra skulder inte öka. Men tillväxt ska vi ha även efter det nya systemet kommit igång. En ökning av BNP med ett par tre procent om året tycks vara lagom.

Ja, vad säger man? Tillväxt mäts i pengar och dess mantra får inte ifrågasättas. Att vi skulle förbereda för det skuldfria samhälle som blir konsekvensen av peakoil, nämns inte. Att även en ökning av BNP med så lite som två till tre procent om året också är exponentiell nämns inte heller.

Jag får avsluta med dessa ord från Albert Bartlett:

Människans största tillkortakommande är att inte förstå exponentialfunktion!

Pengaskapande enligt Bank of England:

http://www.bankofengland.co.uk/publications/Documents/quarterlybulletin/2014/qb14q1prereleasemoneycreation.pdf

Inga kommentarer: