Leta i den här bloggen

lördag 7 maj 2016

Peak oil på tapeten igen

Det är lätt att glömma att "peak-oil" troligen är själva orsaken till all ekonomisk turbulens, men så läste jag på Aspo-Sverige ( http://www.asposverige.se/2016/05/peak-oil-ar-tillbaka/#more-11790 ) om vad Bengt Randers skriver om den rapport Michael Jefferson presenterar här:

 http://www.middleeasteye.net/columns/former-shell-oil-chief-says-global-oil-reserves-overstated-half-1901398787

Även det land som alla tycks tro är outtömligt på olja har troligen "peakat":
http://www.energypost.eu/historic-moment-saudi-arabia-sees-end-oil-age-coming-opens-valves-carbon-bubble/

Vårt så kallade globala samhälle är bara uppbyggt kring den energiboom den billiga oljan skapat, som i sin tur har möjliggjort vårt kreditbaserade penningsystem. Vi är inte ett skit smartare nu än vad vi varit historiskt, även det finns de som tycks tro det. Snarare är det väl tvärt om? Vårt samhälle har redan trätt in i sin nya verklighet, vare sig vi ville det eller inte. Det är bara att de flesta inte har insett vad krigen runt Persiska Viken går ut på.

Utan olja är vi ingenting.

2 kommentarer:

Anonym sa...

From Golden Dollar to Petro Dollar to Narco Dollar
http://journal-neo.org/2016/05/09/from-golden-dollar-to-petro-dollar-to-narco-dollar/

Farfar sa...

Tack för tipset. Jag ska läsa så fort jag hinner. Men Engdahl tillhör inte dem som tror på realiteten peak-oil. Visst, det finns mer och mer olja desto högre priset stiger, men det är just det som då blir problemet enligt Charles A S Hall,s teori om EOEI. USA,s så kallade ledare vet att oljan är begränsad, det är därför de vill ha den för sig själva.