Leta i den här bloggen

lördag 30 april 2016

Olja för rubel

Så var det dags att hamra in ännu en spik i petrodollarns kista. Ryssland kommer snart att sälja sin olja enbart i rubel:

http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-04-28/putin-s-decade-old-dream-realized-as-russia-to-price-its-own-oil

Putins strategi går därmed i uppfyllelse. Jag skrev om detta för flera år sedan. Man kan ju fundera på vad detta innebär för Sverige eftersom vi importerar hälften av vår olja från Ryssland, men betalar i dollar. Nu blir det till att skaffa rubel genom att köpa sådana eller genom en ökad export till Ryssland eller genom att skaffa en ny leverantör av olja.

Det är inte svårt att få tag i olja i dagsläget, men överproduktionen är inte stor som det kan verka. Den mesta oljan lagras i fartyg på väg till raffinaderierna och vid raffinaderierna och när det är fullt där så sjunker priserna snabbt, eftersom det bara är raffinaderierna som är de stora köparna. Opec,s överproduktion handlar troligen mest om att knäcka den ryska oljeproduktionen och den amerikanska skifferoljeindustrin. Men snart är vi tillbaka i peakoil, med en årlig minskning av oljeutbudet på runt 2 procent per år. Det blir hårda papper för den ekonomiska tillväxten det!

Inga kommentarer: