Leta i den här bloggen

söndag 11 oktober 2015

Peak energi


Bloggen  https://peakenergi.wordpress.com/  säger att bloggen har gjort sitt sista inlägg. Vi får väl se, men om så blir det en stor saknad. De avslutande raderna skrivna på bloggen är en av de bästa analyserna av vår samtid som jag läst, så jag kopierar rakt av:

Ur ett långsiktigt perspektiv hade det varit mer fördelaktigt för oss i västvärlden att acceptera vår diagnos och påbörja rehabiliteringen av vårt sjuka ekonomiska system. Tyvärr finns det inget intresse för denna linje hos den stora folkmassan, istället pekar allt på att vi vill fortsätta att köra på i full fart tills det kollapsar. Vi låter oss inte stoppas av vetskapen om att vi skjuter upp problemen till nästa generation, inte heller bryr vi oss om att vi förstör livet för miljontals människor i andra länder, eller att krig och terror bedrivs i vårt namn. Den bistra sanningen är att vi inte bryr oss om någonting överhuvudtaget, så länge vi slipper ändra på något i vår livsstil. Varken minusränta eller flyktingströmmar väcker några som helst tankar på att en förändring är nödvändig.
Den överväldigande majoriteten i västvärlden har fri tillgång till internet, varför det inte råder någon brist på upplysning om vad som sker. De som verkligen vill veta vad som sker i världen kan enkelt söka, och finna, denna information på nätet idag. Däremot är det otroligt bekvämt att fortsätta blunda för problemen och leva vidare i det överflöd som vi stjäl från våra barnbarn och från folk i andra delar av världen. Det finns helt enkelt inget intresse hos befolkningen i väst – vi är inte intresserade av att vidta några åtgärder mot våra respektive regeringar eftersom vi föredrar att vara lyckligt ovetande och hävda att vi är fria från allt ansvar. Folken i västvärlden kommer troligtvis att engagera sig först när kraschen väl är ett faktum, och bekvämligheterna är ohjälpligt förlorade. När denna krasch inträffar är det dock på tok för sent att vidta åtgärder, och då kommer omvärldens sympati att vara minst sagt begränsad.

Att jag delar denna analys är väl ställt utom allt tvivel.

1 kommentar:

Lars sa...

Även jag instämmer full ut!