Leta i den här bloggen

fredag 26 december 2014

Pengar skapas till allmänhetens förtroende...

Lincoln förklarade idag vad Fed,s Quanitate Easing (QE) innebär. jag har slukat för många julöl, så orkar inte skriva något själv, men jag kan rekommendera det han skrivit. Men han la även upp en film som jag tyckte var mycket bra:

https://www.youtube.com/watch?v=X-xKzKFNRj4#t=15

Jag tänker inte tjata mer om det kortsiktiga tänkande de flesta av oss verkar vara helt insnöade i. Vår nuvarande värld har utvecklats under de sextio korta år vi lärt oss att skapa "pengar" med oljans billiga energi som grundsten. Men alla som läst det minsta om olja vet att den bildades för ett par hundra miljoner år sedan. Den nybildas inte. Ändå tar vi det för fullständigt självklart att oljan ska fortsätta driva vår värld och vi lyssnar till och röstar på de politiker som pratar om en framtida värld i samma sus och dus som idag.

Trevlig fortsättning på helgerna!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Lite tråkigt, men Lincoln ljuger lite och utelämnar lite för att vrida till sanningen.

När dollarna som finns hos FED ökar och betalas till banker i Ryssland får samtidigt någon med konto i den ryska banken pengar på sitt konto. Dessa pengar kan förstås användas för att köpa något i USA via en överföring till en amerikansk bank, på samma sätt som pappersdollar kan.

Sen finns det makthavare i Ryssland som fått sina pengar frysta, men det hade de kunnat göra även utan QE, så länge pengarna finns på konton, vilket de allra flesta pengar gör.

Ovanligt långt från sanningen där, tom för att vara Lincoln.

Farfar sa...

Jag förstår inte vad Lincoln skulle tjäna på att förvrida sanningen, men det kanske du kan förklara? Du utelämnar också att 97 procent av allt det vi kallar pengar är skapade som skuld.

Jag börjar tydligen räknas som en betydelsefull systemkritiker annars skulle väl inte en mutad psykopat, som du, besvära sig med att kritisera sanningar.

Anonym sa...

1) Jag vet inte heller vad Lincoln har för motiv, men jag gissar det är personlig tillfredsställelse och känsla av makt och betydelse.

2) Jag utelämnar ingenting. De 97 % du talar om är allmänt känt och behöver inte påpekas i varje diskussion om pengar. Jag nämner inte heller att Sveriges kung heter Carl XVI Gustav, varför kritiserar du mig inte för det också?

3) Vad gäller din egen betydelse vet jag inte, men jag har läst väldigt mycket skumma artiklar hos dig som går ut på att makthavarna i Ryssland gör rätt när de tex hindrar yttrandefrihet och hetsar till krig, så man kan ju undra.

Men hur var det nu med Lincolns resonemang. Det gick inte att försvara det, eller?

Farfar sa...

Jag skriver precis vilka artiklar jag vill. De inte skummare än läsförståelsen hos mina läsare. Du behöver inte läsa det jag skriver.

Anonym sa...

Nej, men det blir uppenbart vad som är lögn när "väljer" att inte försvara det du skriver.