Leta i den här bloggen

söndag 7 september 2014

Ryssland, ett hot?

Jan Björklund pratar sig i radion varm för ett svenskt natomedlemskap. Han påstår, utan att han redovisar någon som helst statistik, att Ryssland rustar upp och då skulle utgöra ett hot mot världen. Rysslands militära utgifter är cirka en sjundedel av USA,s men USA är inget hot. Så det så! Jag tror inte att Ryssland har fört krig i ett enda land sedan Sovjetunionens kollaps.

Först var det Irak, sedan Iran, Libyen, Syrien och nu Ryssland. Det börjar bli tjatigt att höra Obomba stå och dilla samma ramsa mellan golfrundorna. Men talskrivarna skriver så pennorna glöder och truten går på USA,s störste lögnhals. Den störste sedan Buch avgick, vill säga.

Om man däremot läser vilka länder som har de största militära budgetarna, finns det en land som sticker ut. USA! Deras militära utgifter är inte bara störst, den är lika stor som de närmast följande tio ländernas sammanslagna budgetar!

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_military_expenditures

Ändå är det Ryssland som utgör ett hot. Ungefär så som Saddam Hussien utgjorde ett hot. Eller Kadaffi. Men det enda de utgjorde ett hot mot var dollarhedgegomin. Precis som Ryssland och BRICS-länderna. Men det finns en sak som skiljer, Ryssland har likt USA redan kärnvapen! De har öppet deklarerat att de har en militär förmåga att utplåna världen. Flera gånger om, om de så vill. Så på så sätt har han ju rätt, Björklund. Ryssland utgör ett hot, men inte för att de rustar upp, utan för att försöker rusta ikapp det krigshetsarna i USA redan rustat.

När det gäller global krigföring finns det inget land som fört krig i lika många länder som USA. Någonsin! I världshistorien. Ändå är det Ryssland som utgöt ett stort hot. Men petrodollarns miljarder måste ju investeras så att makten kan bevaras. Man kan stilla undra hur mycket det kostar att få västvärldens samlade politiker och mutmedia att upprepa samma eviga mantra. Tony Blair deklarerade en förmögenhet på 50 miljoner dollar året efter han avgått. Från noll när han var premiärminister. Kanske kan ge en ledtråd?

Inga kommentarer: