Leta i den här bloggen

torsdag 6 februari 2014

Oxar

När industrisamhällets viktigaste resurs snart blir till en bristvara kommer det mesta vi är vana vid i vår självklara värld att bli till en utopi. Från enklaste kulspetspenna till konstgödning, mediciner, jobb, pengar och diesel. Omställningen från denna världen till nästa kommer tyvärr inte att ske utan offer, var så säkra.

Jag skulle kunna blanda in den pågående ekonomiska cirkusen men jag väljer att föreställa mig en en framtid då pengar redan tillhör historien. Hur ska då de som överlever de kommande tio årens katastrofer göra i den tid om sedan kommer, givet att världsfreden består. När traktorerna stannar vad har vi då för alternativ? Om vi räknar bort gengasens tillfälliga parentes, vill säga.

Jo, de som idag är förutseende skaffar sig kunskap om och renoverar de gamla redskap som förr varit avsedda för hästar. Det ligger fortfarande massor av gamla redskap i ladorna, trots de senaste femtio årens iver att i tillväxtens namn skicka allt soptippen när det tappat sin nyfärg. Men arbetshästar finns det inte så många av, säger givetvis förståsigpåaren. Nej, men det finns kor säger jag då! Visserligen måste redskapen anpassas till kor, men kor är både läraktiga, starka och uthålliga. Kor kan dessutom producera tjurkalvar som i sin tur inom en inte alltför lång tid kan bli till oxar, stora som hus och minst lika starka som hästar.

Oxar har brukats i tusentals år världen över. De drivs dessutom av solenergi och är således helt förnyelsebara. Oxar och dess mammor, korna, producerar dessutom den för växter livgivande gödseln. Dessutom kan man äta oxar när de väl har tjänat färdigt framför plogen. Så visa mig den elbil som ens tillnärmelsevis kan jämföras med en oxe!

Inga kommentarer: