Leta i den här bloggen

söndag 22 december 2013

Världen är räddad

Världen är räddad! Skriver i alla fall Smålandspostens snille till bilreporter, Stefan Nilsson. Det rullar nämligen tre stycken Hyundai ix 35 på Skånes vägar drivna av bränsleceller. Dessa bilar ska köras på vätgasdrivna bränsleceller, vilket i och för sig är en bedrift.

Tekniken bygger på att man vid något kraftverk spjälkar vatten till väte- och syrgas med hjälp av elektricitet. Vätgasen används sedan till att värma en bränslecell som när den värms omvandlar tillbaka vätgasen till elektricitet. En något förenklad beskrivning men i stort sett så. Givetvis sker inte detta utan förluster i enlighet med termodynamikens lagar, men detta kan vi lämna därhän för närvarande. Tekniken är hur som sedan länge känd, men det har varit svårt att få fram de material som tål den värme som krävs.

Men att en bil drivs på vätgas räddar inte vår värld. Vätgasen måste komma från någonstans. Vindkraftverk i Tyskland mumlar han lite trevande om. Precis som om inte Tyskland skulle behöva all den elektricitet de kan producera till uppvärmning eller till sin för övrigt energiintensiva industri. Jag har inte kollat Tysklands bensin- och dieselimportsiffror, men att Tysk vindkraft skulle komma upp i siffror som ens är i närheten av vad den importen innehåller, får i så fall för mig bevisas. Men att ensidigt fokusera på det som eventuellt driver en bil är troligen det största misstaget i hela historien.

En bil tillverkas av stålplåt, gummi, plaster, glas, färg, aluminium, koppar, med mera. Allt detta kräver vid sin framställning massor av energi. Jag har läst om siffror om en energimängd motsvarande femtio fat olja bara för framställningen av råvarorna till en enda bil. Sedan har vi all den personal som ska bygga bilarna. De ska utbildas, från småskola till gymnasium och äta, bo och transporteras under tiden. Skolor, lägenheter, hus, tåg, tunnelbanor osv....

Så fort man råkar nämna att peakoil med största sannolikhet redan har inträffat, förknippar de flesta detta med att olja driver dagens bilar. Troligen så eftersom det så de flesta av oss kommer i direkt kontakt med oljan. Men det krävs helt enkelt ett energirikt samhälle för att kunna producera bilar. Man kan bara konstatera att den energimängd som driver bilen framåt är en fis i rymden i sammanhanget.

2 kommentarer:

Realist sa...

Det ända som kan rädda världen är färre människor.

/ Realist

Farfar sa...

Du har givetvis minst tusen procent rätt! Ändå tar de flesta denna värld för given. Jag vågar inte längre prata om vad vi står inför med dem som jag kan kalla närstående vänner. Jag vet att de då vänder mig ryggen. Det jag pratar om får bara inte vara sant.