Leta i den här bloggen

söndag 29 december 2013

Inferno i annalkande?

Just nu har Ryssland och Kina jämnt sjå att bistå allehanda behövande länder med lån och allehanda krediter. Häromdagen var det Ukraina som fick ett lån av Ryssland på en 30-40 miljarder Dollar. Ränta svävande? Nu är det Kina som bistår Venezuela med 5 miljarder Dollar.

Lägg märke till att det Dollar som lånas ut. Inga Rubel eller Yang. För närvarande är det ju en pluspoäng att sola sig i glansen av att vara givmild med sina Dollar, vilket har sina randiga skäl och orsaker. Det är nämligen omöjligt för dessa länder att bli av med sina Dollar på annat vis.

Kina sitter på ett berg av snart värdelösa Dollar. Runt cirka 2000 miljarder, tror jag det är? Hur mycket Ryssland har vet jag inte, men det är för mycket, i alla fall enligt de Ryska ledarna. Så vad annat göra än att ställa sig väl in hos andra?

Det är mycket just nu. De Amerikanska tio-årsräntorna ligger runt 3 procent, stigande. Guldpriset manipuleras. Aktiekurserna stiger i takt med arbetslösheten, men vi Svenskar har aldrig varit rikare.

Två månader kvar eller kortare?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hur tror du saker kommer att te sig när det sker? Kommer allt braka samman samtidigt?

"Gott nytt..."

Farfar sa...

När Petrodollarn kollapsar så lär det gå åt skogen med de flesta av världens valutor. Hur detta sedan utvecklar sig vet väl ingen riktigt. Bricsländerna lär väl komma med förslag på lösningar och därmed blir kanske guldet åter en måttstock på värde? Kanske?

Men oroligheterna är inte över i Syrien och Iran ännu, även om Putin tillfälligt lyckades avstyra det tredje världskriget. Resurskriget om världens sista oljetillgångar är emellertid inlett.

Och vad händer på USA,s hemmaplan? Av 300 miljoner Amerikaner går 50 på foodstamps och 50 har nyligen blivit utstämplade från biståndsligan. Hur länge till håller de sig styr?

Det är mycket som händer på alla plan även om lilla Sverige hittills lyckats hålla sig utanför de största bekymren. Här håller emellertid husprisbubblan och aktiebubblan fortfarande på att blåsas upp.

Den som lever får se är den bästa framtidsspådomen för tillfället.

Farfar sa...

Det ska vara 5 miljoner snart utstämplade, inte 50:)

Anonym sa...

Det låter rimligt och väldigt oroväckande... Men det behöver inte fortsatt leda till ett ännu värre monetärt system, utan det går ju att styra åt ett system utan några parasiter. Det kommer bli svårt att övertyga folk. I allmänhet lär de fortsätta förlita sig på stat och banker.

Nej precis, det är inte heller hållbart.
Som du säger; Den som lever får se.

Det är så svårt att prata med folk om den kommande krisen, som du skrivit tidigare. Det är verkligen ytterst få som lyssnar och tar till sig. Jag har några enstaka vänner som är medvetna om situationen, men ingen inser till fullo hur omfattande det kommer att bli. Jag gör nog inte heller det riktigt...

H.