Leta i den här bloggen

torsdag 23 maj 2013

Pyramidspel

Vårt pyramidspel till penningsystem måste matas med mera skulder, likt alla pyramidspel. Matas från botten av dess kommande förlorare, likt alla pyramidspel. Vinnare är dess kontrollanter som drog sig ur tidigt, likt i alla pyramidspel. Förlorarna är de som gick in sent och således är ägare till dagens skuld, likt i alla pyramidspel.

Och nu börjar de nya skuldtagare fattas i botten av pyramiden som krävs för att hålla igång pyramidens krav på den eviga tillväxt alla pyramidspel kräver. De i toppen av pyramiden gör nu sitt yttersta för att hålla i gång systemet genom statlig skuldsättning. Allt för att dölja för det stora flertalet att hela systemet är riggat med en påhittad illusion om att alltings utbytbarhet. När en resurs tar slut, finns alltid nästa tillhands.

Att skuldkrisen inte går att lösa med mera skulder börjar nu, till och med, inses av de arma naiva politiker som utlovat dess snara lösning. Däremot har dess operatörer nu under ett antal år försökt sätta sig i position inför kollapsen.

Att det är så svårt att få folk att inse att vi närmar oss en katastrof kan bero på att vi, från vi varit små, blivit invaggade i en slags religiös trygghet. Vi har fått höra att vi är Guds utvalda varelse och tryggare kan ju ingen vara. Gud har till och med sänt sin enfödde son Jesus till jorden för att dö för vår skull. Så något ont kan givetvis inte hända med Guds utvalda skapelse. Hur skulle det? Detta har i alla fall vi lite äldre blivit matade med från kyrkans barntimma av de av staten till präster utsedda. Kyrkan och staten, hand i hand. Vilket kanske i någon mån kan förklara vårt beteende. Vi har alltid rätt, likt USA som genom Monroedoktrin ger sig själv rättigheter att avliva vilka och hur många som helst av andra staters medborgare, om det sker i deras eget rättfärdigade intresse. ”The American way of life is not up for negotiation”, sa Bush junior.

Men att skapa bytesmedel som skuld ställer krav på att planetens framtida resurser kan mätta detta krav, plus till en vinst i form av ränta. Våra så kallade FIAT-pengars värde baserar sig till slut enbart på tillgången till en för alltid ökande mängd energi genom räntans krav på vinst. Och att ränta på ränta leder till en fullständigt ohållbar exponentiell tillväxt behöver jag väl inte tjata om igen?

Vad har vi för ett samhälle egentligen? Är detta den så kallade demokrati vi har blivit utlovade. Vi blir intalade att vårt så kallade fria samhälle kräver att vi engagerar oss, men när vi engagerar oss så mycket att samhällets brister avslöjas blir vi kallade för lögnare och utpekade som samhällsomstörtare. Men rösta ska vi,och sätta oss i skuld ska vi, så att vi blir accepterade av den till ledare självutsedda lilla eliten.

Men bristen på den billiga energi, som hela vårt samhälle har byggts upp kring, kommer att leda till vårt nuvarande samhällssystems fullständiga kollaps, men hur och när detta slutar vet ingen och jag vill inte ens gissa.

2 kommentarer:

Realist sa...

Demokrati finns inte.

Det är dåld diktatur.

/ Realist

Farfar sa...

det är ett spel för galleriet, alltihopa. Det är bara så få som inser det, tyvärr, tyvärr.