Leta i den här bloggen

tisdag 26 februari 2013

Häst eller vad?

Tänkte som vanligt skriva om något helt annat, men detta är vad det blev.

Att vara häst på gamla dar är inte så roligt. Stallets gemenskap förbyts efter veterinärbesiktningens dödsdom snabbt till transport över halva Europa på ett av andra hästar och kor överfullt lastbilsflak. Utsläpad till en ovan miljö och förhoppningsvis skjuten i huvudet på ett humant (mänskligt) sätt. Svida man inte blir utsatt för halalslakt. Tänk er själva att bli utsläpad från en lastbil, inföst i ett blodluktande rum, få huvudet fastspänt och tillbakaböjt av två stålbyglar, halsen avskuren av en hydraulisk kniv och att sedan försöka råma med avskuren hals och blodet bubblande ur lungorna. Finns på YouTube för dem med starka nerver, jag ger ingen adress. Jag slaktar tuppar själv, men jag bedövar dem alltid med ett slag mot bakhuvudet före halshuggningen.

Men däremot är hästkött är inte giftigt! Hästkött är tvärt om nyttigare än det flesta andra kött, inklusive nötkött, i alla fall om man ser till fettinnehållet. Media försöker däremot få fram en bild av hästkött så som varande hälsovådligt. Men det som debatten egentligen borde handla om är hur de djur vi äter behandlas i den moderna livsmedelsindustrin. Sverige har en sträng lagstiftning, med krav på bedövning och medvetslöshet före avblodningen, men vem vet hur djuren behandlas i ett slakteri i långtbortistan. Köttet ser likadant ut i våra kyldiskar. Färdigmaten ska vi inte ens prat om. Att förpackningen är tillverkad av svensk skogsråvara bevisar för livsmedelsindustrin att innehållet är svenskt och därmed producerat enligt svensk lagstiftning. Iller, grävling, häst eller katt spelar ingen roll så länge det går att tjäna pengar på kommersen.

Kraven på vinst ökar i takt med penningsystemets krav på grund av den mattematiska funktionen, exponentiell tillväxt. Mer måste bli ännu mera, år efter år i takt med räntans funktion. Som man bäddar får man ligga säger de, men de flesta vet inte hur det är bäddat. De är bara nyttiga idioter.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du har en bra blogg!
PÅ gården där jag håller till går en liten flock pensionerade travhästar. De äldsta är idag 30-32 år. Lite magra och skruttiga men ändå friska.
Finns en risk att de kommer få självdö i frid i sin hemmahage.
Tänkte ta tillfället att få säga vad jag tycker om dem som slaktar sin travhäst så fort den slutat tjäna pengar. Senast då vid 10-12 års ålder, undantaget vissa avelsston.

Förresten går det inte att skriva.
mvh. Mimmi

Farfar sa...

Tack för skrytet, sånt värmer alltid och det är lättare att fortsätta om man vet att det man plitar ihop uppskattas av någon. Jag skulle helst vilja skriva lite längre inlägg men tiden räcker aldrig. Nu blir det mest när man är upprörd över något som man skriver. Men kommentera gärna alltid roligare om man är flera.