Leta i den här bloggen

torsdag 12 april 2012

Nobelpriset

Jag har med ett halvt öga följt den pågående duellen mellan Paul Krugman och Steven Keen. Jag har inte orkat sätta mig in detaljerna. Paul Krugman har dock erhållit, ”Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne”. I dagligt tal kallat "Nobelpriset i ekonomi" eller bara Ekonomipriset.

Alfred Nobel stiftade i sitt testamente att pris skulle delas ut i: Kemi, Fysik, Medicin, Litteratur och Fred. Varför har det då instiftats ett pris i ekonomi om så inte var Nobel,s avsikt från början. Ännu intressantare är vem som pröjsar detta pris. Jo, den Svenska Riksbanken. Varför i hela fridens namn ska Sveriges centralbank dela ut ett pris i något som inte ens är en vetenskap överhuvudtaget??

Efter vad man kan läsa sig till på Wikipedia så kom priset till år 1968 när Sveriges Riksbank fyllde 300 år. I samband med att detta firades, instiftades ett pris som fick heta "Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne", ett namn som godkändes av Nobelstiftelsen.

Vilka fick då Alfred Nobell att vända sig i sin grav 1968? Efter att ha läst lite så får man veta att det ankommer på Nobelstiftelsen att via Nobelkommitéerna besluta i göromål som rör de olika Nobelpriserna. Efter ytterligare lite snokeri kommer det fram två intressanta namn, vilka båda satt i Nobelstiftelsen detta samma år (1968) som Alfred Nobel postumt blev med ekonomipris. Namnet på två av Sveriges högsta ”finansmän” dyker överraskande upp, nämligen Jacob och Marcus Wallenberg.

Är det att undra på att Paul Krugman, som beskriver vår ekonomi precis så som dessa ”fina” herrar vill, alltså så som Fan läser bibeln, får Nobelpriset i ekonomi.

Svårt att låta bli att kräkas, någon?

Inga kommentarer: