Leta i den här bloggen

tisdag 10 april 2012

Ingen vill lyssna


Jag har pratat för döva öron i flera år. I min enfaldighet om att kunna väcka och påverka mer än min allra närmaste omgivning har jag beskrivit de kommande årens utveckling av vårt samhälle, för mina vänner, men deras öron visade sig vara stängda. Ingen vill tro att vår självklara värld snart kommer att i grunden förändras. Man blir trött på att bli betraktad så som antingen mindre vetande, dystermupp, domedagsprofet eller nåt. Detta utan att de på minsta vis är insatta i vad jag pratar om. Numera tiger jag.

De vet, likt de flesta i vårt samhälle ingenting om vad exponentiell tillväxt innebär. Inte skillnaden på energi och exergi. Inte att pengar är skulder. De går likt lydiga robotar till sina jobb, skuldsatta genom sitt boende, läser sina nyheter förmedlade av en av penningmaffian styrd media, tror på en kommande pension, planerar sina semestrar. Tänker på nya bilar, vita kök och allt vad det är. De flesta fullständigt övertygade om att deras lilla värld ska bestå oförändrad, in i evinnerlig tid.

Det är mycket trevligare att lyssna till de sagor våra demokratiskt valda ledare förmedlar. Osammanhängande svammel om ett kommande tjänstesamhälle som påstås vara energineutralt, vinner deras öron. Tomt prat om att vår återvinningsindustri ska ge mer energi tillbaka genom att återvinna energin ur de avskrädeshögar som dagens tillväxtsamhälle producerat. De inser inte att den som kan vända på termodynamikens lagar, inte är politiker. Han är Gud Fader själv.

Men samhällets högsta företrädare vet mer än vad deras svammel säger. De vet att vår värld drivs av ändliga fossila resurser, men de kan inte, som de starka ledare de än vill framstå som, i förtid ta upp ett problem de inte har någon lösning på. De kan bara hoppas på att något mirakel ska dyka upp och lösa vårt samhälles energiproblem. Men genom våra ledares brist på ledarskap kommer det att vara för sent att lösa vårt samhälles omstrukturering när vi står mitt kaoset. De pengar som hittills ställts ut som skulder kommer och kan inte att accepteras som betalningsmedel.

Den kommande bristen på energi kommer att innebära ett slut på de pengar vi känner, eftersom penningsystemets krav på framtida återbetalning blir omöjlig att uppfylla. Vilket i sin tur kommer att göra tänkta investeringar omöjliga. Vårt samhälle måste först nå sin botten genom pengarnas slut, innan ett nytt kan byggas upp. Den lokala kunskapen måste på något outgrundligt sätt återuppstå och våra bytesmedel måste baseras på de tjänster och gentjänster vi gör varandra i det lokala samhället. Det blir den fossildrivna globala världens slut och det ärliga lokala samhällets början. För att kunna genomföra denna omställning saknas det som inga pengar någonsin kan köpa, våra förfäders nedärvda kunskap.

Var rädd om er vänner.

5 kommentarer:

Peter Madison sa...

Jag tror fler och fler börjar lyssna. Sen om de är förmögna att anpassa sig till den kommande omställningen är osäkert. Men bara det faktum att fler ändå börjar förstå sakernas tillstånd och ifrågasätter vårt nuvarande system gör ändå att det finns en liten strimma ljus därute i det kompakta mörkret vad gäller att upplysa folket. Ju fler som börjar tänka desto större chans att det kommer fram politiker som vill annorlunda och som kan skapa alternativ till de tröttkörda indoktrinerade politiker som leder oss idag...

Hursom, att lära sig av hur folk överlevde förr i tiden kan nog vara den bästa kunskapen att ha i en framtid som inte ligger alltför långt bort...

Farfar sa...

Snart står våra politiker med byxorna nere. Vad blir folkets dom?

Peter Madison sa...

Tänk om alla faktiskt gick och röstade, blankt.

Farfar sa...

Eller om politikerna blir hängda i rånocken. Ja, inte i Sverige förståss, men i Italien eller Spanien eller varför inte i USA?

Janne sa...

Känner igen det där......när jag börjar prata om pengar så verkar ingen förstå vad jag säger. Gjorde idag ett försök genom att maila iväg det här till kanske 15 personer som jag känner......genialiskt skrivit i all sin ENKELHET av Sven Wernström här om vad pengar EGENTLIGEN är och hur de skall fungera.

En enkelhet som skär igenom allt svammel som vi har fått lära oss om vad pengar är......!

”Går inte – finns inga pengar” http://svenw.blogspot.se/2012/04/gar-inte-finns-inga-pengar.html

Nu tar han ju inte upp att "pengar = skuld" men det är kanske så här man skall börja. Får se om någon svarar.