Leta i den här bloggen

lördag 5 juni 2021

Guld blir upp-klassat till Tier1

 Den 28 juni blir guld uppvärderat till en Tier 1-tillgång för de flesta av världens banker. Efter detta datum får bankerna inte sälja så kallat pappersguld, alltså löften om att få köpa guld till ett visst pris i en bestämd framtid. Så står det tydligen i Basel 3 avtalet som skrevs på 2009, strax efter den senaste finanskrisen:  

Basel III är en regleringsstandard som ställer krav på banker gällande kapital och likviditet. Regelverket togs fram efter finanskrisen 2008–2009 och beräknas av OECD kosta ungefär 0,05 till 0,15 procentenheter i årlig BNP-tillväxt.

Vad som händer med guldpriset efter den dagen står väl skrivet i stjärnorna, men det är nog ingen dum gissning att tro att priset kommer att stiga, avsevärt, eftersom många banker tvingas köpa och lagra guld i paritet med sin utlåning. Det blir kanske en lite ärligare värld då marknaden får sätta priset på guld och inte ett fåtal manipulerande banker och centralbanker. Kina har sedan något år kopplat sin Yuan till guld och nu verkar fler och fler välja Yuan i ställer för dollar vid affärer med Kina. Ryssland och Kina har sedan flera år tillbaka använt sina egna valutor som skulddödare. Idag finns det cirka 100 gånger mer guld i pappersform än i fysisk from men hur detta löses har jag ingen aning om? Det börjar komma flera filmer på Youtube kring detta, där en del säger si och en del säger så. Bäst är väl att lita till sitt eget huvud :)

Inga kommentarer: