Leta i den här bloggen

söndag 9 maj 2021

Vårt hållbara samhälle

Ibland, under offentliga politiska debatter, har jag radion på den korta stund det tar tills kräksreflexen inträder. Den för tillfället styrande i hönsgården står i podiet och skryter om det hans parti påstår sig ha genomfört. Det största skrytet sparar han givetvis till sitt eget omnämnande. Han pratar om planerna för framtiden och allt de ska genomföra, om de bara får sitta kvar. Nu för tiden är det mycket prat, vad gäller klimat och dylikt, den globala uppvärmningen, koldioxidutsläpp, till och med Sibiriens metan har börjat nämnas. Energi pratas det inte mycket om, utom då att de fossila bränslena ska fasas ut under de närmaste tio åren. Nio är det visst kvar nu. Tillväxten är nedtonad för tillfället, mest på grund av koronasjukan, men löftet är att tillväxten ska öka så snart sjukan kommer under kontroll. Skräp och gifter vårt samhällssystem sprider ut både till lands och i haven ska givetvis elimineras, senast under nästa mandatperiod. Vår så kallade fria media håller med i allt och demokratin hålls fram som något näst efter Jesus och Bibeln. Reinfeldt var värst på att ljuga om sina prestationer. Då fick man höra om det hållbara samhället i varannan mening och om tillväxt i nästa. Ni ska veta att han fortfarande är beundrad av många som tycker sig vara rika om de har tiotusen på sitt bankkonto. 

Men när man läser lite utanför MSM, som jag alltid gör, hittar man artiklar och rapporter som inte stödjer politikernas skrytvisioner.  Till exempel denna: 

https://www.overshootday.org/newsroom/past-earth-overshoot-days/

Earth Overshoot Day. Tänk att sedan början på sjuttiotalet har vi lyckats öka vår förbrukning av planetens ändliga resurser till att årligen ta slut före första Augusti. Detta kallar sådana som Reinfeldt, det hållbara samhället. Dumt så det förslår? Ännu dummare är det att moderaterna aldrig fått fler väljare än då Reinfeldt var partiledare. Det säger en hel del om väljarna och därmed svenska folket. Hittills har ju ingen tvingats att rösta på Reinfeldt. Men vad göra? Finns det någon möjlighet att vända utvecklingen så att Earth Overskoot Day kan komma att inträffa senare för varje år igen? Nej givetvis inte! Inte så länge vi lyder under ett ekonomiskt system som kräver en för evigt på vartannat följande tillväxt! Själv är jag så trött på karusellen. Slutet är givet. Jag har skrivit många gånger om exponentiell tillväxt och dess konsekvens är given. 








Inga kommentarer: