Leta i den här bloggen

lördag 28 november 2020

Digitala riksbankspengar

Omställning Gävle inom omställning sverigerörelsen tog under hösten 2019 i en serie debatter upp frågan om att vi måste förstå penningsystemet för att kunna rädda klimatet, Detta eftersom vårt nuvarande kräver en evig tillväxt och därmed en evigt ökande belastning på vår resursbas, för att kunna fungera : https://www.arbetarbladet.se/artikel/debatt-omojligt-att-radda-miljon-och-klimatet-med-vart-ekonomiska-system Inom samma debatt presenterar Samuel K Orrefur ett förslag på hur vårt nuvande penningsystem skulle kunna fasas ut och i tre faser kunna ersättas med digitala E-Kronor från Riksbanken. Visst, det skulle troligen vara möjligt, men i så fall kommer dessa nya digitala pengar, likt våra sedlar, att bli numrerade. Vilket i sin tur innebär att allra minsta transaktion kan spåras av statens lakejer. Orwells framtidssceario 1984 är därmed infört och staten kan slå till mot alla som har en annorlunda uppfattning än dess styrande elit. Jag ska inte vara långrandigare än så idag. Det behövs inte.

4 kommentarer:

Anders N sa...

Det är ingen skillnad emot idag, när man använder digitala skuldpengar. Alla transaktioner kan spåras. Då är det åtminstone ett steg framåt med e-pengar från RB. Man behöver inte längre använda skuldpengar utan kan välja att använda riktiga pengar och förbigå parasiterna.

Farfar sa...

Hela transaktioner kan givetvis spåras idag, men bankernas kreditpengar har inga serienummer, hela krediter har däremot ett registreringsnummer. I en värld med digitala riksbankspengar kan minsta blipp-peng spåras till både var ifrån den kom och vem som är mottagare. Det är som att lägga in dagens sedelpress i en dator. Alla sedlar är ju numrerade. Jag säger inte att satseliten kommer att införa de lagar som möjliggör spårning från start, men när tekniken väl finns så....och vem vet idag vilka som kommer att styra staten i en framtid? Med digitala pengar kan vem som stängas av från sitt konto allt efter någon myndighets behag och det där med demokrati är ju redan idag en utopi som bara finns i fantasivärlden.

Anders N sa...

Enligt RB ska e-kronor inte ersätta kontanter, de ska bara öppna för ett alternativ att gå förbi bankernas skuldvaluta och nya typer av tjänster. Jag ser faktiskt ingen skillnad gällande övervakning eller avstängning från idag där man redan kan följa varenda transaktion som görs.
Jag är inte dummare än att förstå att de ändå kommer att avskaffa kontanter så fort det går men jag föredrar i såfall E-pengar före skuldpengar.

Farfar sa...

Hur vi än vrider på detta problem kan vi intet göra och av två onda ting så håller jag med dig. Ytterst få medborgare orkar sätta sig in i detta vilket leder till att myndigheterna ändå gör som de vill. Men i slutändan är det inte pengarna som driver vårt samhälle utan billig fossil energi. Men det är lätt att snubbla in på pengarna.