Leta i den här bloggen

onsdag 3 april 2019

Uppdiktat, lögner och förbannade lögner

Tänk vad man kan hitta på Riksbankens sida. Kanske är det Lincoln eviga tragglande om hur pengar kommer till världen som gett resultat? Vad vet jag? Hur som så har staten slutligen krupit till korset och erkänner att pengar även skapas av de privata bankerna. Nya lagar mot att kopiera texter och bilder från andra sidor och lägga in på sidor man själv skapat gör att jag bara hänvisar till Riksbankens sida:

https://www.riksbank.se/sv/betalningar--kontanter/riksbankens-uppdrag-inom-betalningar/vad-ar-pengar/

De har tre huvudpunkter vad gäller pengar. En av punkterna är att pengarnas värde ska vara stabilt över tid. Detta kan ju verka vara ett konstigt påstående när chef för verksamheten springer runt och tjatar om mer inflation. Inflation innebär ju att pengarnas köpkraft minskar över tid. Det beror kanske på vilket tidsspann Riksbanken avser? Ser man till värdminskning per månad så kanske saken kan bero. Men per år så är det inte svårt att se att allt blir dyrare. Jaja jag ska inte tjata ni kan ju läsa själva.

Om man går ut i marginalen till höger finns det länk till det betydligt intressantare E-krona-projektet. Jag vet inte vad som förhindrar införandet av e-kronorna. Kanske det saknas klartecken från CIA. E-kronor innebär att det total-totalitära samhället införs. Östtysklands dröm. E-kr. är ett maktmedel som möjliggör att varje medborgare kan övervakas in i minsta detalj. I dagens värld behövs pengar till allt. Från minsta inköp av ett toalettbesök till köp av hus och bilar. Livsmedel köps idag. När jag var liten hade nästan alla på landsbygden några kor, en hushållsgris, fisk från sjön någon gång per vecka, potatis och grönsaker odlade man själv. I lanthandeln köpte man spik, skruv, mjöl, kaffe och en godisbit som lön för att man cyklat några kilometer.

George Orwell skrev om detta i sin (numera kanske av ungdomen bortglömda?) bok 1984. Boken handlar om ett framtidssamhälle där en stats-elit styrde med hjälp av en förljugen media och övervakade och manipulerade varje individ. De med en för stats-eliten allt för stora obekväma åsikter eller handlingar avrättades. Där skedde övervakningen med en tidig version av en teve, vilket var en bra gissning eftersom boken skrevs utgavs sent fyrtiotal. Ni som förespråkar e-kr. läs boken och uttala er om e-kr. efteråt! Det finns ingen garant att dagens fredliga värld består. Hitler kom till makten genom folks missnöje och vi vet alla vad ledde det till.

Vi ser redan en sådan elit växa fram, särskilt i USA. Politiker som efter en karriär kantad av mediestödda lögner belönas av den elit som kontrollerar pengarna. E-kronorna kopplar samman de rövslickande politiska lögnarna med de bakom gardinerna påseende penningexperterna.

Man får se framåt. Vad händer med vårt självklara samhälle när det inte går att dölja peakoil längre? Mexiko blev i fjol en nettoimportör av olja. En växande befolkning och minskad produktion i Cantarell-fältet och så var den exporten finito. Nu finns det ju mycket olja så länge USA,s skuldtyngda skifferoljeindustri inte har kursat. Men för hur länge till. Någon ersättning till den billiga oljan syns till, inte ens vid horisonten. Och tur är det!

Lyssna här på Vaclav Smil. (Tips från ASPO,s sida) :

 https://ondemand.ceraweek.com/detail/video/6018921592001/voices-of-innovation-with-vaclav-smil:-reconciling-slow-transition-and-fast-climate-change&q=Smil

Tillägg:

Den där Vaclav Smil,s uppfattning om planetens oljetillgångar tar jag med en nypa salt. Han säger att det finns mycket olja kvar och visst det finns det, men han tar inte med att den blir dyrare och dyrare att ta upp, att det går åt mer och mer energi till att ta upp den från marken. Kallas EROI, Energy Return on Invested. Konstigt nog ett för en sådan som Vaclav Smil okänt begrepp.



2 kommentarer:

Anonym sa...

ALASDAIR MACLEOD on Saving Becoming Obsolete

https://www.youtube.com/watch?v=cNyvQ5HA8Yw

Farfar sa...

Tack för länken och visst har han rätt och visst hade Murray Rothbard rätt om centralbankernas funktion. Jag skrev ett inlägg om detta idag:

https://www.mises.se/wp-content/uploads/Vad-har-staten-gjort-med-vara-pengar_-Murray-N.-Rothbard1.pdf