Leta i den här bloggen

tisdag 23 oktober 2018

EAT 2018 Ett möte för inbördes beundran

Världens miljöorganisationer har sina möten lite då och då. De trivs där pratkvarnarna. De vill höra att det finns lösningar och att de samtidigt kan behålla sina  egna fördelar. Lev inte som vi lev som vi lär, är den vanligaste agendan. Det senaste jag sett på teve visades på Kunskapskanalen i SVT nu i eftermiddags, EAT Forum 2018 med en hes Johan Rockström som värd. Bland gästerna syntes givetvis kungligheter och andra privilegierade.

Jan Eliasson pratade sig varm om den globala världens välsignelse, kanske på uppdrag av Soros, eller? Han dillade vidare om hur vissa indianstammar bevarade träd i respekt för naturen. Hur han fick ihop det med sin egen snart passerade livstid minns jag inte. Men lev inte som jag levt utan som jag lär, gäller väl även här.

Mycket som sades är sant ifråga om hur vi beter oss och om hur vi tror oss vara herrar och kunna diktera naturens lagar. Orkaner, barriärrev, färsk vatten, smältande isar vid polerna, en golfström som saktar farten.

Mycket som sades är sant ifråga om hur vi beter oss och om hur vi tror oss vara herrar och kunna diktera naturens lagar. Orkaner, barriärrev, färsk vatten, smältande isar vid polerna, en golfström som saktar farten. Mycket elände ältades av den ena professorn efter den andre, utom det väsentligaste, pengarnas funktion. Detta är ett heligt ämne som inte får ifrågasättas.

Men mest pratades det om mat, svält och matproduktion. Avfallet får naturen ta hand om bäst den kan. Så sa de inte givetvis, men detta är konsekvensen av penningsystemet ser ut som det gör. Det fanns en vettig talare som sa att han var orolig för att de stora livsmedelsbolagen skulle utradera den lokala lilla jordbrukaren. Av allt som ältades var det som vanligt ett ämne som saknades, det väsentligaste nämligen pengarna. Detta är ett heligt ämne som aldrig får diskuteras.

Jag tycker detta är det väsentligaste, att inse att skuldbaserade pengar kräver avkastning. Det blir inga investeringar inom miljöområdet så länge de pengar som investeras måste ge avkastning. Detta är hela knuten! All mänsklig aktivitet mäts i pengar, från vaggan till graven! Till och med efter döden då ju arvet ska delas mellan giriga släktingar och den dödes liv ska mätas!

Världens gällande agenda är att pengar/krediter måste investeras där de kortsiktigt ger mest avkastning, annars kan inte investerarna betala tillbaka sin skuld plus den vidhäftade räntan. Det blir ingen avkastning genom att samla upp plasten i haven. Inte en enda djävla bank på hela detta klotet skulle ställa ut en enda kredit till ett företag som sa sig vilja samla upp en osorterbar plastsörja ur havet! Varför skulle det vara någon skillnad på koldioxid, mediciner från städernas kloaksystem, utsorterat industriavfall? Vem vill köpa komprimerad nedfryst koldioxid? I så fall kan ni höra av er i kommentarsfältet här nedan. Pengar investeras bara i sådant som levererar ekonomisk avkastning! Det kan inte bli på annat sätt i ett system där skulder utgör basen för pengar.

Ett system där staterna själva skapar sina pengar kan vid första anblicken verka vara en lösning men stater styrs av politiker och väljs av väljare som väljer de politiker som lovar ge just dem flest fördelar. Världen ser ut som den gör eftersom vi är offer för vår egen girighet och har den värld vi förtjänar. Att naturen kommer att rätta detta behöver man bara kisa lite med ena ögat över verklighetshorisonten för att inse det.

 Att ingen talare nämnde oljans betydelse för världens matproduktion behöver jag väl inte heller nämna. Men att det förbrukas nio kalorier olja för varje kalori på tallriken är ett erkänt faktum. Inte heller diskuterades det att peakoil passerades 2005 och ingen sa något om vad som ska ersätta den.  Så här efter peakoil har världens oljeproduktion upprätthållits av den amerikanska skifferoljeutvinningen, så länge nu dess skuldsättning kan upprätthållas av blåögda investerare och Fed,s nytryckta pengar:

https://www.ft.com/content/28249c06-baf4-11e7-9bfb-4a9c83ffa852

https://srsroccoreport.com/u-s-shale-oil-industry-catastrophic-failure-ahead/

Inga kommentarer: