Leta i den här bloggen

fredag 29 januari 2021

World Economic Forum 2021: Putins tal översatt

Anders Romelsjö, tack så mycket, har via sin blogg "Global Politics" presenterat Putins tal, översatt till svenska, vid World Economic Forum 2021. Länk nedan. Som första världsledare (och troligen den ende någonsin) pratar här Putin om den kommande energibristen. Ordagrant säger han: "Samtidigt som den kämpar sig ut ur krisen kan den globala ekonomin möta brist på energiresurser. Det kommer helt enkelt inte finnas någon energi för framtida tillväxt." . Jag har fått en tankekompis, Putin. Han säger likt mig att världens finasiella system har nått vägs ände. Vi har nu förbrukat planetens billiga energitillgångar. Det går inte att upprätthålla vad ekonomerna kallar tillväxt längre. Vårt samhälle har nått sin ändhållplats. Med andra ord, nu väntar hårda bud där tillgångar kommer att mätas i reella ting och inte i några djävla hittepåpengar, upptryckta som skulder som ska betalas i en tänkt för evigt växande framtid. Vi är på väg in i en värld där tillgångar bara räknas om de kan att spikas fast på väggen t.ex. i form av ett stycke torkat kött. Men den världen är det tyvärr inte så många som har förberetts sig inför. Jag tror dock inte vår planet tar så mycket hänsyn till detta. Den kommmer att fortsätta cirkulera runt vårt solsystems stjärna i några miljader år till. . . . Talet finns även på ZeroHedge, men då i avkortad version, utan att något om några energitillgångar nämns över huvud taget:) . https://www.zerohedge.com/geopolitical/putin-world-risks-fight-all-against-all-grim-dystopia-amid-growing-crises . Källor: https://www.globalpolitics.se/putins-tal-vid-world-economic-forum/

2 kommentarer:

Farfar sa...

Tyvärr kommer hela min text i en enda radda numera. Fråga mig inte varför, jag är ingen dataexpert.

Michael Thudén sa...

ledsen för sent svar - såg inte din kommentar på min blogg för än idag. Kollar inte in min egen blogg så ofta längre - börjar bli lite smått uppgiven.

Bra inlägg!

Jo, det är en fullständig illusion att reell tillväxt kan fortgå i all evighet. Västs finansparasiter har löst orimligheten genom att skapa en finansiell virtuell verklighet då illusioner kan växa obegränsat (tills dess verkligheten punkterar dårskapen). Väst har kunnat suga ut resten av världen genom att denna virtuella finansiella fiktion fått större makt än verkligheten. Nyliberalerna kallar fiktionen fördet "postindustriella samhället". När finansiella parasiter får styra verklighetsuppfattningen och blåsa upp bubblor upp till månen och folk tror på dårskapen om evig tillväxt kan det inte gå annat än åt helvete. Och väst ligger sämst till där då "det postindustriella samhället" gjort väst totalt avindustrialiserat. Som ekonomiprofessor Steve Keen brukar säga: ”I’ve always said, yes, there is a post-industrial society. It’s called “hunting and gathering”