Leta i den här bloggen

onsdag 27 november 2019

Skulderna växer fortare än inkomsterna

Vårt penningsystem är dysfunktionellt. Skulderna måste i takt med skuldsättningen eftersom bankernas krediter jämställs med pengar. I och med att räntebärande krediter räknas som pengar växer skuldsättningen exponentiellt. En allt större del av ekonomin måste användas till ränteinbetalningar och samma med vår energi, eftersom de skuldsatta måste producera något för att kunna åstadkomma något av värde till sina skulder.

Att skuldbördan ökar exponentiellt inses av ett litet antal ekonomer men funktionen av exponentiell tillväxt av ett fåtal. Jim Richards, nämner detta ibland (men han får anses som mindre pålitlig eftersom han har så många kompisar på Wall Street). Man får se upp med vilka man sätter sin lit till, Wall Street har många troll, utsända på YouTube och liknande kanaler.

Men en som inte är ett troll är nuvarande Fed-chefen, Jerome Powell. Han är bara en vanlig lögnhals men säger här att skulderna växer fortare än BNP och att detta i längden är ohållbart. Detta uttalande får väl anses som något av det sannaste jag hört från en centralbankschef. Men man kan ju undra vad han menar med " i längden". Pengatryckandet påbörjades ju inte 2008 utan långt tidigare, nämligen 1971 den 15 augusti då guld upphörde att vara en begränsande faktor för staternas skuldsättning.

Nixon: https://www.youtube.com/watch?v=4-cB1Z9qceI

 Jerome Powell: https://www.youtube.com/watch?v=41lxpy8_R4o

Om man nu ska tjata om en  guld så gäller följande: Guld är ett bytesmedel, eftersom dessa värde baseras på det arbete som ligger inmatat i dess brytning, raffinering, smältning, oförstörbarhet och efterfrågan. Guld är en efterfrågad vara med oerhört lång hållbarhet, vilket dess köpare vet. Krediter däremot är skulder som kan tappa all tillit vid minsta störning. När detta händer i vårt exponentiellt växande kreditsystem är bara en tidsfråga och inte om det händer. Den dagen blir alla pengar värdelösa eftersom den enes tillgång i detta system alltid är någon annans skuld.

Inga kommentarer: