Leta i den här bloggen

tisdag 24 september 2019

Elbilsproblem



Många elbilstillverkare har gjort upp stora planer för framtiden. De pratar på som om att snart kommer alla bilar på vår jord att vara el-drivna. Enbart VW har planer på att tillverka 22 miljoner bilar fram tills 2028, tror jag det var. Globalt ska det tydligen tillverkas 140 miljoner elbilar fram tills 2030.
Detta kommer att sätta stor press på gruvindustrin att utvinna nya metaller, en gruvindustri som sedan något år varit restriktiv med nya investeringar. Enbart kopparutvinningen måste globalt att öka med 3 miljoner ton per år, även om det största problemet verkar vara kobolt. Hållbarheten för ett batteri är tydligen cirka 8 år eller 17000 mil. Detta krav kan inte gruvindustrin möta, därför måste de gamla batteriernas metaller återvinnas, vilket är blir betydligt dyrare än vad det kostade att utvinna metallerna via gruvbrytning från början. Alltså måste denna kostnad räknas in i elbilarna försäljningspris redan från början.

https://oilprice.com/Energy/Energy-General/EV-Makers-Face-One-Major-Problem.html

Detta kommer att påverka elbilarnas pris till fördel för de med förbränningsmotorer (ICE). Man kan säga så här, elbilar räddar ingen värld och i slutändan måste även batterier laddas, vilket kräver energi. De drivs inte av luft, enbart penningtillverkning gör det. Olja är den billigaste och mest effektiva energiform vi känner till, så även om vi här i den så kallade "utvecklade" delen av världen mot förmodan skulle klara av att driva våra transporter med hjälp av el, så kommer inte de andra delarna av världsekonomin att göra det. Den överskjutande delen av oljan kommer istället att konsumeras där och de utsläpp som elbilarna påstås skulle förhindra, kommer i stället att ske där. Men i en värld där vi låter oss styras av ett gäng misslyckade pratmakare låter ju elbilar som något bra, men med lite eftertanke så försvinner den guldglimmande fasaden.

Det stora problemet vill dock ingen politiker ändra på, vårt penningsystem.





Inga kommentarer: